Mnogima omiljeno jelo: Ljudi koji ga često konzumiraju imaju puno veće šanse da dobiju dijabetes

0
Radiosarajevo.ba
Mnogima omiljeno jelo: Ljudi koji ga često konzumiraju imaju puno veće šanse da dobiju dijabetes
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Konzumiranje tri porcije pomfrita sedmično povezano je s 20 posto većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, dok slične količine krompira pripremljenih na druge načine – kuhanih, pečenih ili pire – ne povećavaju značajno taj rizik, pokazuje studija objavljena u časopisu The BMJ.

Štaviše, zamjena bilo kojeg oblika krompira integralnim žitaricama povezana je s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, dok je njihova zamjena bijelom rižom bila povezana s povećanim rizikom, navodi se u rezultatima.

Krompir sadrži brojne hranjive tvari, uključujući vlakna, vitamin C i magnezij, ali također ima visok udio škroba i samim tim visok glikemijski indeks, zbog čega je ranije povezivan s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu

Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu

Međutim, ni način pripreme krompira, niti tačno koje namirnice krompir zamjenjuje nisu ranije razmatrani, a oba faktora su ključna za procjenu ukupnog utjecaja krompira na zdravlje.

Kako bi to istražili, naučnici su ispitivali povezanost između unosa krompira pripremljenog na različite načine (kuhan, pečen ili pire naspram pomfrita) i rizika od dijabetesa tipa 2. Također su analizirali i utjecaj zamjene krompira drugim značajnim izvorima ugljikohidrata, poput integralnih žitarica i riže.

Njihovi nalazi temelje se na više od 205.000 zdravstvenih radnika iz tri velike američke studije sprovedene između 1984. i 2021. godine. Učesnici nisu imali dijabetes, srčane bolesti ili rak, a svake četiri godine ispunjavali su detaljne upitnike o prehrani.

Tokom gotovo 40 godina praćenja, kod 22.299 ljudi dijagnosticiran je dijabetes tipa 2.

Nakon što su uzeli u obzir životne i prehrambene faktore povezane s rizikom od dijabetesa, istraživači su utvrdili da je na svake tri sedmične porcije krompira stopa dijabetesa tipa 2 rasla za 5 posto, dok je na tri sedmične porcije pomfrita stopa rasla za 20 posto. Međutim, unos sličnih količina kuhanog, pečenog ili pirea od krompira nije bio povezan s značajnim povećanjem rizika.

Zamjena tri sedmične porcije krompira integralnim žitaricama smanjila je stopu dijabetesa tipa 2 za 8 posto. Ako su integralne žitarice zamijenile kuhani, pečeni ili pire krompir, stopa se smanjila za 4 posto, dok je zamjena pomfrita smanjila stopu za 19 posto.

Suprotno tome, zamjena krompira ili kuhanog, pečenog i pirea bijelom rižom bila je povezana s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Ovo je opservaciona studija, pa se ne mogu izvesti čvrsti zaključci o uzroku i posljedici, a istraživači ne mogu isključiti mogućnost da su i drugi neizmjereni faktori utjecali na rezultate. Većina učesnika bili su zdravstveni radnici evropskog porijekla, pa nalazi možda nisu primjenjivi na druge populacije.

Ipak, istraživači zaključuju: "Naši nalazi naglašavaju da povezanost između unosa krompira i rizika od dijabetesa tipa 2 zavisi od konkretnih namirnica koje se koriste kao zamjena. Rezultati se također poklapaju s važećim prehrambenim preporukama koje promovišu uključivanje integralnih žitarica kao dio zdrave prehrane za prevenciju dijabetesa tipa 2."

Dakle, vraća li se krompir na trpezu? To zavisi, kažu istraživači u pratećem uvodniku, ističući da je važno uzeti u obzir način pripreme i namirnice koje krompir zamjenjuje kada se daju preporuke javnosti ili oblikuju politike.

Oni naglašavaju da, s obzirom na relativno nizak ekološki utjecaj i zdravstvene benefite, kuhani, pečeni ili pire krompir mogu biti dio zdrave i održive prehrane, iako bi prioritet trebale ostati integralne žitarice. No, dodaju da su potrebne buduće studije na raznovrsnijim populacijama koje će uzeti u obzir i način pripreme i zamjenske namirnice, prenosi Sciencedaily.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije