Mnogi prave grešku: Evo šta trebate uraditi ako vas ubodu osa, pčela ili stršljen

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi prave grešku: Evo šta trebate uraditi ako vas ubodu osa, pčela ili stršljen
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Proljeće je doba godine kada priroda počinje da se budi, a samim tim se javlja veće prisustvo insekata. Neki od njih su ose, pčele i stršljenovi koji mogu da vas ubodu i ostave određene posljedice.

Na prvom mjestu je važno da ne paničimo. Kod svih insekata posljedice zavise od mjesta ujeda. Na mjestu uboda nastaje intenzivan bol i svrab. U području genitalija i lica može da se javi znatan edem (otok), a posebno je opasan ubod u unutrašnjosti usta sa velikim otokom i opstrukcijom disajnih puteva.

Otrov pčele, ose i stršljena ima snažno lokalno iritativno i potencijalno opšte toksično djelovanje. Nakon uboda, koji je praćen najčešće bolom, pojavi se peckanje, a koža na povređenom mjestu pocrveni, piše Krstarica.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak

Po ubodu pojavljuju se crveni pečati po tijelu, otok, otežano disanje, otoci u predelu lica i vrata i to sve predstavlja tešku komplikaciju koja može dovesti do smrti ukoliko ta osoba ne primi odgovarajuće lijekove.

Ne treba dirati i češati oboljelo mjesto. Ono što možete da uradite jeste da odmah stavite hladnu oblogu – mlaz hladne vode ili komadić leda na mjesto ujeda. Ukoliko se radi o ujedu pčela, trebalo bi pčelinju žaoku sljuštiti sa kože tupom stranom noža ili noktom.

Ova biljka je pravi zaštitnik u vrtu: Posebno pazi na ruže i jabuke

Ova biljka je pravi zaštitnik u vrtu: Posebno pazi na ruže i jabuke

Nikako nemojte da pokušavate da uhvatite žaoku pincetom ili između noktiju, jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu. Mjesto ujeda manje pčele ili ose operite sapunom i vodom.

Ukoliko se javi otok ili bol, stavite na mjesto uboda hladne obloge. Ako imate reakciju na ujed koja je barem malo jača od blagog bola i umjerenog otoka, javite se doktoru koji će vam vjerovatno preporučiti testiranje na alergiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije