Ako koristite ovu stvar možete otjerati miševe iz kuće: Neke vrste ih mogu i ubiti

0
Radiosarajevo.ba
Ako koristite ovu stvar možete otjerati miševe iz kuće: Neke vrste ih mogu i ubiti
Pixabay / Miševi / Ilustracija

Pronalaženje miša u vašem domu može biti uznemirujuće iskustvo. Ne samo da to vjerovatno znači da se u blizini nalazi više od jednog, već vam pogled na to dugorepo stvorenje može stvoriti osjećaj jeze.

Pored toga, riješiti se miša može biti teško jer su posvećeni izvorima hrane nakon što ih pronađu.

Ipak, postoji jedan kućni proizvod koji može otjerati miševe iz vašeg doma i nalazi se u vašem kupatilu.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Šta najefikasnije tjera miševe?

Miševi mogu prenositi bolesti i mogu ući u sve: vaše ormare, komode, pa čak i u vaš krevet. Nije teško shvatiti gdje su bili jer imaju tendenciju ostaviti izmet, što može biti još jedna traumatična situacija. Također, to može privući više miševa da uđu u vaš dom.

U Australiji zatvorenici evakuisani zbog miševa: Oštetili zidove, grickali kablove

U Australiji zatvorenici evakuisani zbog miševa: Oštetili zidove, grickali kablove

Čim shvatite da imate miša u kući, pokušajte ga što prije otjerati. Srećom, pasta za zube može biti odličan repelent i lako je dostupna.

Sama pasta za zube možda se ne čini dovoljno oštrom da istjera miševe iz vašeg doma, ali menta koja se nalazi u njoj je nešto što miševi stvarno ne vole i pokušavaju je se držati podalje.

Snažna aroma iz mente iritira miševe

Mentol koji se nalazi u menti može nadjačati čula miša i preplaviti njegov olfaktorni sistem. Snažna aroma koja izvire iz mente iritira miševe i uzrokuje fizičku smetnju. Posljedično, oni će učiniti sve što mogu da pobjegnu od toga te će izjuriti iz vaše kuće.

Kao i kod drugih životinja, čula miša su razvijenija nego kod ljudi, uključujući i čulo mirisa, tako da mogu osjetiti mirise u puno većoj mjeri nego mi. S obzirom na to kako pasta za zube i menta inače jako mirišu ljudima, lako je shvatiti da isti miris može jako uznemiriti životinju s izrazito boljim njuhom.

Miš koji se tušira kao čovjek osvojio društvene mreže

Miš koji se tušira kao čovjek osvojio društvene mreže

Dok menta u pasti za zube može odvratiti miševe od ulaska u vaš dom ili predugog zadržavanja, neke vrste pasti za zube ih zapravo mogu ubiti. Kad miševi konzumiraju sastojke koji se nalaze u određenim vrstama pasta za zube, mogu uginuti. Zubna pasta koja sadrži etilen glikol i fluor kao glavni sastojak može biti kobna za miševe ako je pojedu, posebno u velikim količinama. Za razliku od mente, etilen glikol ima sladak miris pa privlači životinje koje ga nesvjesno gutaju.

Kad miševi pojedu pastu za zube s etilen glikolom i fluorom, brzo je probave, a onda je prekasno jer je ne mogu povratiti. Ako konzumiraju dovoljno, to će rezultirati smrću.

Općenito, kad miševi progutaju tvari koje su za njih otrovne, nema im spasa jer, za razliku od mnogih drugih sisavaca, glodavci ne mogu povraćati. Oni ustvari fizički ne mogu povraćati pa svi uneseni otrovi ostaju u njihovom organizmu i uzrokuju njihovu smrt, javlja House Digest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije