Borba protiv glodara u Hercegovini: Počinje postavljanje otrova, izdato važno upozorenje za građane

0
Fena
Borba protiv glodara u Hercegovini: Počinje postavljanje otrova, izdato važno upozorenje za građane
Pixabay / Miševi / Ilustracija

Proljetna faza sistematske deratizacije na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), prema odluci Vlade HNK-a, počinje 29. maja 2023. godine.

Organizaciju i provođenje deratizacije obavit će Zavod za javno zdravstvo HNK-a u saradnji s Domom zdravlja Mostar, Domom zdravlja Stari grad Mostar i Domom zdravlja Konjic.

Cilj deratizacije je smanjenje broja glodara na biološki podnošljivu razinu za održavanje povoljne epidemiološke situacije na području HNK-a, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Akcija se provodi postavljanjem otrovne mase na javne i zelene površine u pojasu gradskih i prigradskih naselja, obale rijeka, u kanalizacijske šahtove, deponije čvrstog otpada, groblja, ruševne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove, vjerske i druge javne objekte.

Deratizacija se provodi savremenim i učinkovitim sredstvima za uništavanje glodavaca. Postavljeni mamac je otrov, stoga iz Zavoda za javno zdravstvo HNK-a apeliraju na stanovništvo da ne dira mamce i ne pomjera ih s postavljenih lokacija.

Također se mole se vlasnici životinja da u periodu provođenja deratizacije životinje drže zatvorene ili pod nadzorom u skladu sa zakonskim propisima. Puštanje životinja je na vlastitu odgovornost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije