U ovom dijelu Bosne i Hercegovine povećan broj zmija: Znate li kako reagovati ukoliko je ugledate?

2
Radiosarajevo.ba
U ovom dijelu Bosne i Hercegovine povećan broj zmija: Znate li kako reagovati ukoliko je ugledate?
Foto: Kolaž / Zmije u BiH

Žepče.ba portal na svom Facebook nalogu podijelilo je fotografiju zmije koja je izazvala pažnju na ovoj društvenoj mreži.

"Zenički Put

U Žepču i okolnim mjestima zabilježen povećan broj zmija i gmizavaca", napisali su uz fotografiju.

Predloženo produženje pritvora ubici Amre Kahrimanović: Čeka se odluka Suda o Elvisu Ćustendilu

Predloženo produženje pritvora ubici Amre Kahrimanović: Čeka se odluka Suda o Elvisu Ćustendilu

Objava je u kratkom vremenskom roku prikupila brojne komentare.

"Coronella austriaca-Smukulja. Nije otrovnica.Zakonom zaštićena", "Hrani se miševima i sitnim gamadima", "Bezopasna zmija, ribarica", samo su neki od komentara.

Za boravka u prirodi posebno u ljetnom periodu potrebno je biti adekvatno odjeven i obuven, gledati kuda se hoda i gdje se staje, a u slučaju da se pojavi zmija bitno je zaobići je.

Emra Hamidović - Upoznajte mladu naučnicu iz Sarajeva, 'šaptačicu' otrovnim zmijama

Emra Hamidović - Upoznajte mladu naučnicu iz Sarajeva, 'šaptačicu' otrovnim zmijama

Zmija, kažu stručnjaci, neće puzati, ganjati čovjeka jer joj on nije plijen. Samo u slučaju da se osjete ugroženo uglavnom zbog ljudskih nepromišljenih poteza eventualno mogu ugristi. Zbog toga se preporučuje hodanje stazama i izbjegavanje mjesta gdje je visoko rastinje.

Nepotrebno je, kažu stručnjaci, štapom ili sličnim predmetima sklanjati ili tjerati zmiju. Kako pojašnjavaju, zmije koje viđamo u naseljenim mjestima nisu otrovne, a nama su korisne jer se hrane glodarima sa kojima ima problema na određenim područjima u BiH.

U BiH ima nekoliko vrsta otrovnih zmija, a najotrovnija zmija kod nas je poskok. U slučaju ugriza zmije, najbitnije je da čovjek bude što smireniji i legne dok ne bude prebačen u zdravstvenu ustanovu.

Potoje tri vrste zmija otrovnica području BiH:

Poskok
Otrov poskoka je snažan, te je jedina po život opasna vrsta zmije u BiH, u prošlosti ujed čak i smrtonosan (danas jako rijetki smrtni slučajevi, potpuni oporavak nakon sedam dana bolničkog liječenja).

Šarka ili riđovka
Otrov im snažno djeluje, ali ugrizi nisu toliko opasni kao kod poskoka. Kod ljudi ugriz izaziva bol, oticanje, razaranje okolnog tkiva, u kasnijim fazama može se javiti mučnina i povraćanje.
Zdravim odraslim osobama ugriz nije opasan po život, ali se ipak preporučuje liječnička pomoć.

Balkanski šargan
Ovo je najmanja zmija otrovnica u Evropi. Pretežno se hrani skakavcima. Mužjaci su svijetlo smeđi ili sivi, dok su ženke žućkaste. Na sredini leđa nalazi se gotovo uvijek jasna smeđa ili tamno siva cik-cak šara. Otrov šargana je vrlo slab te se često poredi sa ubodom pčela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije