Miris djetinstva: Spremite pečene jabuke koje će oduševiti sve ukućane
Ako tražite savršen zimski desert koji će unijeti toplinu u vašu kuću, ove mirisne i aromatične pečene jabuke su pravi izbor. Bogate okusima cimeta, oraščića i vanilije, one su jednostavne za pripremu i pružaju užitak u svakom zalogaju.
Savršen spoj sočnih jabuka i toplog maslaca s prahom začina, ovaj desert će vas osvojiti svojom jednostavnošću i okusima koji podsjećaju na hladne, zimske večeri. Poslužite ih tople, uz kuglicu sladoleda, orašaste plodove ili čak kao ukusan dodatak vašoj jutarnjoj zobenoj kaši – bez obzira na priliku, ove pečene jabuke bit će pravi hit!
Sastojci:
- 5 jabuka,
- 0,25 čaša maslaca,
- 0,25 čaša smeđeg šećera,
- 0,25 šoljica šećera,
- 1 kašićica cimeta,
- 0,25 kašika muškatnog oraščića,
- 1 kašika ekstrakta vanilije,
- sok od limuna
Priprema:
- Ogulite jabuke, maknite sredinu i narežite ih na kriške. Na oguljene i narezane jabuke možete nakapati malo limuna kako ne bi oksidirale (posmeđile).
- Zagrijte tavu na srednjoj vatri i rastopite na njoj maslac. Dodajte smeđi šećer, bijeli šećer, cimet, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije, te sve dobro promiješajte.
- Dodajte jabuke i sve dobro promiješajte s ostalim sastojcima. Pustite da se jabuke lagano dinstaju oko 15 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
Poslužite toplo sa sladoledom i/ili nasjeckanim orašastim plodovima. Možete ih poslužiti i za doručak uz zobenu kašu. Ukusne su i same, piše 24sata.
Lopov upao na gradilište koridora Vc i ukrao gorivo od firme koja popravlja prugu u Donjoj Jablanici
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.