MIND dijeta: Režim prehrane koji čuva mozak od demencije

Fena
MIND dijeta: Režim prehrane koji čuva mozak od demencije
Arhiv / Ilustracija
Prehrana bogata lisnatim povrćem, grahoricama, bobičastim voćem, cjelovitim žitaricama i vinom pomaže u usporavanju starenja mozga i u usporavanju smanjivanja kognitivnih sposobnosti, savjetuju naučnici.

Smanjivanje kognitivnih sposobnosti normalna je pojava koja prati starenje ali studija naučnika s Medicinskog centra Univerziteta Rush u Chicagu pokazala je da su stariji odrasli ljudi koji striktno slijede prehranu MIND kognitivno 7,5 godina mlađi od onih koji to ne čine.

MIND je kombinacija mediteranske prehrane i dijete DASH osmišljene za visoki krvni pritisak. Sadrži 15 prehrambenih preporuka te savjetuje najmanje tri porcije cjelovitih žitarica, salatu i drugo povrće svaki dan te čašu vina. Grahorice i piletina trebaju biti na stolu dvaput sedmično, a riba jednom.

Oni koji slijede taj režim ograničavaju količinu crvenog mesa, maslaca, margarina, sira, kolača i slatkiša te pržene i brze hrane. Jedino dopušteno voće u MIND režimu je bobičasto.

Naučnici su proučavali 960 starijih ljudi, u dobi od prosječno 81,4 godine, u 40 domova penzionera na području Chicaga kroz razdoblje od 4,7 godina. Otkrili su sporije smanjivanje mentalnih sposobnosti kod onih koji su se hranili najbliže toj dijeti.

Ranija studija pokazala je da taj režim prehrane može smanjiti i rizik razvoja Alzheimerove bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije