Mekane torbice sa sirom i sezamom: Donosimo recept za savršeno predjelo ili mali obrok

0
Radiosarajevo.ba
Mekane torbice sa sirom i sezamom: Donosimo recept za savršeno predjelo ili mali obrok
Foto: Coolinarika / Torbice sa sirom

Ove mekane torbice/korpice sa sirom i sezamom savršeno su predjelo ili mali obrok koji možete poslužiti uz omiljeni napitak. Bogati su ukusima i teksturama, a jednostavni za pripremu.
Kvasac, brašno, svježi sir i edamer u kombinaciji sa sezamom čine ovaj recept nezaboravno ukusnim.

Evo kako da ih pripremite:

Sastojci (za 6 osoba)

Za tijesto:

Skenderija će da "gori": KK Bosna večeras igra prvu utakmicu finala ABA 2 lige

Skenderija će da "gori": KK Bosna večeras igra prvu utakmicu finala ABA 2 lige

  • 250 g Pšeničnog oštrog brašna
    250 g Polubijelog brašna
    20 g svježeg kvasca
    Prstohvat šećera
    1-2 kašičice soli
    40 g sezamovih sjemenki
    250-300 ml mlijeka
    2 žumanca
    60 g maslaca

Za punjenje:

  • 250 g svježeg kravljeg sira
    100 g sira edamera
    100 ml kiselog vrhnja
    1 jaje
    2 kašičica Pšeničnog oštrog brašna
    1 kašičica nasjeckanog peršunovog lista

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema

Priprema kvasca:

Kvasac razmrvite u 50 ml mlakog mlijeka, dodajte šećer i ostavite da se diže na toplom mjestu. Nakon 6-7 minuta kvasac bi trebao postati pjenast, što znači da je spreman za upotrebu.

Tijesto:

U dublju zdjelu stavite obje vrste brašna, dodajte sol, sezamove sjemenke, žumanca, otopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Postepeno dolijevajte mlijeko i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom mjestu da se diže dok ne udvostruči volumen (oko 45 minuta).

Priprema punjenja:

U međuvremenu, pripremite punjenje. Svježi kravlji sir dobro ocijedite, zatim pomiješajte sa naribanim edamer sirom, kiselim vrhnjem, jajetom, brašnom i nasjeckanim peršunom. Dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Oblikovanje korpica

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 1 cm. Izrežite ga na kvadrate dimenzija 6×6 cm. U svaki kvadrat stavite 1-2 kašičice pripremljenog punjenja. Rubove kvadrata premažite razmućenim jajetom i oblikujte korpice.

Dizanje i pečenje

Zavežljaje stavite na namašćen lim i ostavite ih da se dižu još 15 minuta. Nakon toga, premažite ih preostalim razmućenim jajetom, a po želji ih pospite sezamovim sjemenkama. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C, 25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Posluživanje

Poslužite tople zavežljaje kao predjelo s umakom od vrhnja ili kao mali obrok uz omiljeni napitak. Ukusna, mekana tijesta sa sočnim sirom i sezamom oduševit će vaše goste i porodicu.

Savjet:

Za savršeno hrskavu koricu, u razmućeno jaje možete dodati malo slatkog vrhnja. Na ovaj način, korpice će imati posebnu teksturu i bogatiji okus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije