Mekane torbice sa sirom i sezamom: Donosimo recept za savršeno predjelo ili mali obrok

Ove mekane torbice/korpice sa sirom i sezamom savršeno su predjelo ili mali obrok koji možete poslužiti uz omiljeni napitak. Bogati su ukusima i teksturama, a jednostavni za pripremu.
Kvasac, brašno, svježi sir i edamer u kombinaciji sa sezamom čine ovaj recept nezaboravno ukusnim.
Evo kako da ih pripremite:
Sastojci (za 6 osoba)
Za tijesto:

Skenderija će da "gori": KK Bosna večeras igra prvu utakmicu finala ABA 2 lige
- 250 g Pšeničnog oštrog brašna
250 g Polubijelog brašna
20 g svježeg kvasca
Prstohvat šećera
1-2 kašičice soli
40 g sezamovih sjemenki
250-300 ml mlijeka
2 žumanca
60 g maslaca
Za punjenje:
- 250 g svježeg kravljeg sira
100 g sira edamera
100 ml kiselog vrhnja
1 jaje
2 kašičica Pšeničnog oštrog brašna
1 kašičica nasjeckanog peršunovog lista
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema
Priprema kvasca:
Kvasac razmrvite u 50 ml mlakog mlijeka, dodajte šećer i ostavite da se diže na toplom mjestu. Nakon 6-7 minuta kvasac bi trebao postati pjenast, što znači da je spreman za upotrebu.
Tijesto:
U dublju zdjelu stavite obje vrste brašna, dodajte sol, sezamove sjemenke, žumanca, otopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Postepeno dolijevajte mlijeko i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom mjestu da se diže dok ne udvostruči volumen (oko 45 minuta).
Priprema punjenja:
U međuvremenu, pripremite punjenje. Svježi kravlji sir dobro ocijedite, zatim pomiješajte sa naribanim edamer sirom, kiselim vrhnjem, jajetom, brašnom i nasjeckanim peršunom. Dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Oblikovanje korpica
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 1 cm. Izrežite ga na kvadrate dimenzija 6×6 cm. U svaki kvadrat stavite 1-2 kašičice pripremljenog punjenja. Rubove kvadrata premažite razmućenim jajetom i oblikujte korpice.
Dizanje i pečenje
Zavežljaje stavite na namašćen lim i ostavite ih da se dižu još 15 minuta. Nakon toga, premažite ih preostalim razmućenim jajetom, a po želji ih pospite sezamovim sjemenkama. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C, 25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
Posluživanje
Poslužite tople zavežljaje kao predjelo s umakom od vrhnja ili kao mali obrok uz omiljeni napitak. Ukusna, mekana tijesta sa sočnim sirom i sezamom oduševit će vaše goste i porodicu.
Savjet:
Za savršeno hrskavu koricu, u razmućeno jaje možete dodati malo slatkog vrhnja. Na ovaj način, korpice će imati posebnu teksturu i bogatiji okus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.