Mekane i tople buhtle sa pekmezom: Jednostavan recept za preukusan dezert
Njihovo tijesto mora biti slatko i meko, a za pripremu je dovoljno samo nekoliko sastojaka.
Jednom zamiješano, tijesto mora biti elastično i glatko, a znat ćete da je "gotovo" u trenutku kada više na prstima nemate slepljene komadiće tijesta.
Buhtle možete puniti džemom ili čokoladom, a tradicionalnu se koristi domaći džem od šljiva.
Kako bi dizano tijesto bilo meko, dio mlijeka možete zameniti i s pavlakom, a važno je obratiti i pažnju na to da svi sastojci, osim mlijeka, budu sobne temperature prilikom pripreme.
Nakon što tijesto ostavite da se digne, ono bi trebalo da udvostruči svoj volumen.
Sastojci:
500 grama brašna
250 ml mlijeka
200 grama pekmeza
100 grama maslaca
40 grama šećera
1 suhi kvasac
1 jaje
1 kesica vanilin šećera
korica limuna
pola kašičice soli
maslac za premazivanje
Priprema:
U veću posudu dodajte sve suhe sastojke - brašno, a zatim u njega kvasac, so, šećer, koricu limuna i vanilin ili limunov šećer.
Promiješajte, te dodajte jaje i rastopljeni maslac.
Promiješajte, pa lagano ulivajte toplo mlijeko i umijesite tijesto.
Glatko tijesto stavite u nauljenu posudu.
Pokrijte ga prozirnom folijom ili krpom i stavite na toplo mjesto u kući, te pričekajte da se digne. Veličina tijesta nakon nekog vremena mora biti najmanje duplo veća.
Jednom dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i isjeckajte na kvadrate.
Na svaki kvadratić stavite kašiku punjenja po izboru u našem slučaju pekmeza.
Savijte krajeve kvadrata te ih dobro pritisnite.
Poslažite buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen masnim papirom, tako da pritisnuti kraj stavite na dno.
Posložene buhtle ostavite da odstoje na dvadesetak minuta.
Pecite ih u rerni oko 35 do 45 minuta na 200 Celzijusa.
Buhtle premažite maslacem i pustite ih još malo da odstoje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.