Idealno za popodnevnu kaficu: Domaće krempite ukusnije nego u slatičarnoj

Radiosarajevo.ba
Idealno za popodnevnu kaficu: Domaće krempite ukusnije nego u slatičarnoj
Foto: Coolinarika / Ilustracija / Krempita

Krempite su prhki kolač koji je neizostavan i u našoj kuhinji.

Jednostavne su za napraviti, a imaćete desert nekoliko dana. Donosimo vam recept koji će vas oduševiti. Biće ukusnije nego u slastičarnoj.

Potrebno je:

-1 pakovanje lisnatog tijesta
-6 jaja
-20 kašika šećera
-2 litra mlijeka
-0,5 lilta vode
-2 vanilin šećera
-5 kašika brašna
-350 grama gustina
-1 puding od vanilije
-za posipanje: šećer u prahu
-oko 200 mililitara pavlake za šlag

Priprema:

1. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati oba lista lisnatog tijesta, staviti na pleh, jedan list isjeći oštrim nožem na kvadrate željene veličine, izbockati viljuškom, pa peći u rerni na 220 stepeni Celzijusevih oko 5 minuta.

2. Mlijeko sipati u šerpu, pa staviti da prokuha. Umutiti žumanca, 10 kašika šećera, vanilin šećer. Dodati puding, gustin i brašno koje smo pomiješali s vodom, pa sve dobro sjediniti.

3. Izliti u mlijeko, pa kuhati kao puding, miješajući svo vrijeme dok se masa ne zgusne.

4. Posebno umutiti bjelanca sa 10 kašika šećera u čvrst snijeg. To sjediniti s još toplom kremom, te dodati umućenu pavlaku za šlag. Sve lagano sjediniti.

5. Staviti kremu na jedan pečen list lisnatog tijesta u duboki pleh, pa prekriti listom koji je izrezan. Dobro ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije