Maline su ljetna delikatesa: Saznajte kako da izbjegnete njihovo buđanje

0
Radiosarajevo.ba
Maline su ljetna delikatesa: Saznajte kako da izbjegnete njihovo buđanje
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Stigla sezona malina! Doduše, sada stvarno mogu da se kupe tokom cijele godine, ali sada su najslađe i jeftinije. Ali znate ono kad ih kupite, ostavite u frižideru, iznesete poslije par dana kad ono, buđ po njima!

E pa ovako, da bi ostale što duže svježe, maline čuvajte u frižideru, ali nemojte ih prati do trenutka kad odlučite da ih jedete.

Što su manje vlažne, manji je rizik za rast plijesni. Bobičasto voće inače, pa i maline, možete oprati u posudi s hladnom vodom s malo sirćeta jer će ono uništiti bakterije i spriječiti nastanak plijesni.

Hrvatski mediji: 'Crna Gora u 24 sata već dobila dva europska šamara'

Hrvatski mediji: 'Crna Gora u 24 sata već dobila dva europska šamara'

Poslije toga ih dobro isperite pod hladnom vodom kako ne bi ostao ukus sirćeta. Ali dokle god su vlažne postoji opasnost od stvaranja plijesni pa ih morate osušiti.

Možete ih posložiti na papirne ubruse i prekriti njima nježno da upiju sav višak vode i tako nekoliko puta dok ne budu skroz suhe ili ako imate sušilo za salatu, stavite prvo nekoliko papirnatih ubrusa na dno, a potom složite bobice. Poklopite pa zavrtite nekoliko puta, a ubrusi će upiti višak vode.

Ako želite da ih zamrznete za zimske dane i ukusne deserte, posložite ih na tacnu, stavite u zamrzivač i, nakon što se smrznu, sortirajte u kese kako se ne bi zalijepile. Uživajte u malinama, najdelikatnijem ljetnjem voću, piše portal Žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije