Male tajne velikih majstora: Dizano tijesto bit će savršeno ako mu dodate 1 tajni sastojak
Svi koji dosta vremena provode u kuhinji znaju koliko znače trikovi koji mogu olakšati pripremu nekog jela, a nedavno se pojavio jedan savjet, za kojeg kažu da je "zlata vrijedan", a tiče se pravljenja tzv. dizanog tijesta.
Naime, ako često mijesite tijesto kojem je potrebno da odstoji neko vrijeme i da se podigne, onda mu dodajte namirnicu koju sigurno imate u kuhinji, a to je – krompir.
Bitno je da ga, prije nego što napravite smjesu, operete i skuhate neoguljenog. Sačekajte da se ohladi pa ga onda ogulite, izrendajte, dodajte vrlo malo putera i zgnječite. Tek onda u njega dodajete sve sastojke za tijesto, dakle prvo njega "sređujete" pa tek onda sve ostalo.
Shamso 69 iz Brkova: Bilo je gadno biti Hercegovac u Zagrebu. Muzičari su populisti kao političari
Krompir je, kažu na stranici Potato goodness, citira Krstarica, savršen sastojak hljeba u koji ide kvasac jer pomaže da se dobije hrskava i zlatna kora zbog prirodnih šećera u sebi, a mekane sredine. Krompir upija i dodatnu vlagu u fazi miješanja, stvarajući tako veoma glatko i savitljivo testo.
Također, hljeb i/ili peciva se onda peku ravnomjerno, jer skrob u krompiru pomaže da se razvije prava struktura tijesta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.