Male, ali moćne: Ovo su sve prednosti mandarina
Nije tajna da su agrumi bogati vitaminom C, pa je izvrsna odluka pojesti grejp ili narandžu jer ćete imati puno koristi od njih.
Posebno mjesto zauzimaju mandarine i premda su male, moćne su.
Nutricionistica Frida Harju-Westman izjavila je da mogu odgoditi pojavu sijedih dlaka u kosi.
Dokument koji je definisao sudbinu BiH: Gdje je originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma?
Preukusan je: Napravite domaći "kinder bueno" namaz od samo tri sastojka
Zbog vitamina koje sadrže tijelo može imati velike koristi.
"Vitamin C pomaže tijelu da proizvede više kolagena, dok vitamin A pomaže da kosa ostane hidrirana povećanjem proizvodnje sebuma", rekla je Harju-Westman.
I dok će prekrasna kosa i koža biti rezultat redovitog konzumiranja mandarina, to nisu jedine prednosti.
Osim što usporavaju pojavu sijedih i odgađaju starenje kože, mandarine također imaju mnoge ozbiljne zdravstvene prednosti.
Prema Natural Food Series, mandarine mogu poboljšati probavu, regulirati krvni tlak, zaštititi srce i smanjiti rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze.
Mandarine su bogate vlaknima i sadrže prilično malo kalorija, piše Miss7zdrava.
"Studije su pokazale da jedenje hrane bogate vlaknima može imati značajan doprinos kada je gubitak kilograma u pitanju. Vlakna su neophodna za redovitu probavu i smanjuju razinu šećera u krvi."
Livestrong.com navodi, iako postoje razlike između narandži i mandarina, one su vrlo slične.
Najočitija razlika je da su, mandarine mnogo manje od narandže, imaju tanju koru, imaju i znatno manje vitamina C i vlakana od narandže, pa je dodavanje narandže u prehranu jako pametno.
Ali, za razliku od narandži, mandarine su praktične za konzumaciju na bilo kojem mjestu jer se lagano gule.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.