Lovorov list i maslinovo ulje: Isprobajte ovaj recept

1
Radiosarajevo.ba
Lovorov list i maslinovo ulje: Isprobajte ovaj recept
FOTO: Pixabay / Lovorov list

Lovorov list je dobro poznat i omiljen začin, a dugo je imao posebno mjesto u našim kuhinjama. No, malo ko zna da se lišće ovog mediteranskog zimzelenog stabla može koristiti u mnoge zdravstvene svrhe, ne samo za pripremu hrane.

Možete koristiti ovo lišće kako biste pripremili ulje, koje posjeduje fantastična svojstva. Krstarica donosi nešto više o svojstvima ovog proizvoda, te načinu njegove primjene.

Potrebno je:

Murphy se sastao sa Draganom Čovićem: SAD želi da BiH okonča ovisnost o ruskom gasu

Murphy se sastao sa Draganom Čovićem: SAD želi da BiH okonča ovisnost o ruskom gasu

  • 30 grama listova lovora
  • 250 ml maslinovog ulja

Način pripreme:

Zgnječite lovorove listove i prelijte ga maslinovim uljem. Stavite smjesu u staklenu flašu, zatvorite je čvrsto i ostavite da stoji na tamnom i hladnom mjestu 14 dana. Protresite sadržaj flaše s vremena na vrijeme. Nakon dvije sedmice procijedite ulje kroz gazu i prebacite tekućinu u drugu posudu. Držite dobiveno lovorovo ulje u hladnoj sobi.

Ako je potrebno, lagano zagrijte ulje na pari. Utrljajte ulje na bolesne zglobove. Osim u pomaganju za liječenje zglobova, lovorovo ulje se također koristi za migrene i bolesti uha. Ako imate jake glavobolje potrebno je umasirati ulje na sljepoočnice.

Lovorovo ulje može zamijeniti aspirin, jer je u mogućnosti da smanji povećanu tjelesnu temperaturu. Ono također pomaže u uklanjanju bolova u želucu i crijevima, normalizira funkciju jetre i bubrega i poboljšava apetit.

Također, lovorovo ulje je super za preventivne mjere. Ono ima sposobnost povećati otpornost na infekcije, odnosno efikasno je kada je u pitanju jačanje imuniteta.

Možete koristiti lovorovo ulje kako biste pripremili losion za rješavanje problema s kožom na licu. Ovaj losion je vrlo djelotvoran u borbi protiv akni i mitesera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije