Lovačke šnicle u sosu: Preukusno jelo dostojno nedjeljne trpeze

0
Radiosarajevo.ba
Lovačke šnicle u sosu: Preukusno jelo dostojno nedjeljne trpeze
Foto: Unsplash / Ilustracija

Lovačke šnicle u sosu predstavljaju pikantne šnicle, po želji ljutkaste. Uz pire krompir ručak je gotov. Naravno, prilozi mogu biti razni, preporučujemo još i kremasti rižoto, idealno slažu. Salata opet, ona koju volite.

Potrebno:

1 kg šnicli od mesa koje preferirate

5 kašika brašna

1 kašika mljevene, sitne paprike

suhi začin, so i biber

peršunov i lovorov list

200 gr šampinjona

voda za podlivanje

još začina po ukusu, po želji tucana ljuta paprika, kurkuma, bijeli luk

Priprema: 

Čekićem za meso sve šnicle izlupati pa ih sa jedne strane dobro posoliti i pobiberiti. Dok odstoje pomiješati brašno i mljevenu papriku u jednoj posudi.

U tavusipati ulja, malo manje od 1 cm visine. Kada se ulje zagrijalo, smanjiti temperaturu prženja, ne treba da bude najjača, piše domacirecepti.net.

Uvaljati šniclu u mješavinu brašna i paprike, pa je spustiti u vrelo ulje. Pržiti sa svake strane nekoliko minuta, dok blago ne porumene. Slagati na jadan tanjir.

Pazite na vatru, jer ulje i brašno u tavi ne smiju da izgore.

U ulje koje je preostalo od prženja stavite jednu ipo kašiku mješavine brašna i paprike, ostalo vam je od šnicli. Propržite par minuta, pa nalijte 700 ml (7 dl) vode ili supe ukoliko imate i promiješajte.

Dodajte začine sve začine koje ste namjeravali da dodate.

Poslažite meso u dobijeni saft, pa smanjite vatru na slabije, da onako tek vri.

Isjeckajte šampinjone, nemojte rendati, jer će biti pretanki, nego sjeckajte nožem na listiće i stavite preko mesa. Kako se jelo bude krčkalo tako će i šampinjoni da otpuste.

Povremeno drmajte tavu, ne bi smjele šnicle da vam se zalijepe za dno. Možete malo višljuškom da ih pomjerite ako pomislite da vam se lijepe za dno.

Krčkati nekih sat vremena dok pripremite prilog i salatu.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije