Ljetni kolač s bobičastim voćem: Treba vam samo 15 minuta za pripremu!
Ovaj kolač ima sve što treba imati ljetni desert.
Nije previše sladak, a glavni sastojak je šumsko voće koje uvijek možete imati u zamrzivaču i, što je najvažnije, priprema se lako i brzo.
Potrebno je 15 minuta za pripremu, 45 minuta za pečenje i dva sata za hlađenje…
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Sastojci:
▪ 300 g bobičastog voća
▪ 4 jaja
▪ 75 g šećera u prahu (štaub)
▪ 200 g brašna
▪ 50 g istopljenog putera
▪ 200 g kiselog vrhnja ili neslanog krem sira
▪ 250 ml mlijeka
▪ šećer u prahu (za posipanje)
▪ listići mente (po želji, za dekoraciju)
▪ pola male kašike soli
Recept za ljetnu čaroliju: Počastite se desertom za koji ne treba ni kuhanje ni pečenje!
Priprema:
Ostavite voće (jagode, maline, kupine, borovnice, ribizl…) dva sata da se odmrzava na sobnoj temperaturi prije nego što krenete u akciju. Ako je svježe, stavite ga u cjediljku pod mlaz hladne vode i ostavite da se ocijedi. (Ovo uradite i sa odleđenim voćem!)
Zagrijte rernu na 175 °C.
Pripremite sve sastojke i počnite mutiti mixerom. (Mutit ćete neprekidno, dodajući redom navedene sastojke). Dakle, jaja i šećer umutite prvo. Mutite barem 10 minuta dok se ne stvori pjenasta masa.
I dalje muteći dodajte brašno, sol, polovinu istopljenog putera, kiselo vrhnje (ili neslani krem sir) i mlijeko. Mutite dok se ne stvori masa slična onoj za palačinke.
U podmazan kalup promjera 26-28 cm uspite smjesu, zatim po čitavoj površini rasporedite voće i pospite kapljicama druge polovine maslaca.
Pažljivo prenesite u zagrijanu rernu i pecite 45 minuta na na 175 °C. Tijesto će se podići malo iz kalupa malkice, pa ćete mu vi, čim izvadite kolač iz rerne, pomoći da se vrati u željeni oblik, gurajući ga blago u granice ruba kalupa (samo zbog estetike).
Preko kolača pospite šećer u prahu i strpljivo čekajte da prođu dva sata, koliko je potrebnmo da bi se kolač pošteno ohladio.
Ukoliko želite, listove mente isjeckajte na trakice i pospite preko kolača.
Ko voli, sjajno ide i malo sladoleda ili šlaga uz serviranje…
To je to! Prijatno :)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.