Ljekari otkrili: Ova dva simptoma su prvi znak raka pluća

Radiosarajevo.ba
Ljekari otkrili: Ova dva simptoma su prvi znak raka pluća
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ljekari, ako vam se pacijenti žale na kratak dah i dugotrajan kašalj, koliko god blag on bio, pošaljite ih na pretrage kako bi isključili rak pluća kao moguć uzročnik, poručili su naučnici.

Naime, oni su u velikoj studiji obradili podatke 27.795 pacijenata s dijagnozom raka pluća u razdoblju od 2000. do 2017. godine te zaključili da su to najraniji indikatori bolesti.

I ne samo to, ta dva simptoma su sami pacijenti i liječnici često ignorirali dok se ne bi javili drugi dodatni simptomi, poput iskašljavanja, anemije, gubitka tjelesne težine i slično.

Nekoć se kao prvi simptom raka pluća uzimalo iskašljavanje krvi, no to je desetljećima star koncept i kod nekih oblika raka taj se simptom javlja tek u kasnim fazama bolesti. 

"Vidimo veliku promjenu u prvim simptomima bolesti koje uočavaju liječnici, a to dolazi usporedno sa sve ranijom detekcijom malignih promjena", rekao je koautor studije, dr. Willie Hamilton.

Također, rak pluća predugo se povezivao samo s pušenjem. Naime, iako pušenje uzrokuje oko 85 posto slučajeva raka pluća, na tisuće nepušača, među kojima su i pasivni pušači, u svijetu umire od te bolesti.

Veliko otkriće: Pluća se mogu oporaviti od štete nastale pušenjem!

Zbog toga je presudno bolje poznavanje simptoma, koje bi pomoglo da se bolest otkrije ranije i povećaju šanse za izlječenje, upozoravaju britanski liječnici u medicinskom časopisu Journal of the Royal Society of Medicine.

Prema nekim procjenama, rak pluća koji je otkriven u ranom stadiju izlječiv je i kod 50 posto slučajeva, odnosno liječenjem se može produljiti život, dok je izlječivost kod onoga koji je već metastazirao manja od pet posto. 

Trenutačno se dijagnoza kod većine oboljelih otkrije tek u poodmaklom stadiju, u kojem je smrtnost vrlo visoka. Jedan od razloga za to su nespecifični simptomi, zbog čega često prođe prilično vremena prije nego što ih oboljeli ili liječnici opće prakse povežu s tom bolešću, pišu 24sata.hr.

Zabrinuti se treba ako vas muče uporni kašalj, uz bol u prsima, umor i gubitak energije te gubitak težine. Znak raka pluća može biti i nedostatak daha te piskanje, zatim promuklost, iskašljavanje krvi ili krvavi ispljuvak. 

Simptomi koje nipošto ne biste smjeli zanemariti: 
• Kašalj koji ne prestaje ni nakon dvije do tri sedmice
• Kašalj koji se pogoršava
• Upalne infekcije prsnog koša
• Iskašljavanje krvi
• Bol tokom disanja i kašljanja
• Česta zadihanost, čak i kad nema velikih napora
• Trajni umor i nedostatak energije
• Gubitak apetita i neobjašnjivi gubitak težine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije