Prvi put u historiji: Naučnici otkrili tretman koji bi mogao liječiti SVE vrste raka!

Radiosarajevo.ba
Prvi put u historiji: Naučnici otkrili tretman koji bi mogao liječiti SVE vrste raka!
Foto: Science Alert / T ćelija

Tek otkriveni dio našeg imunog sistema mogao bi se iskoristiti za lijek za sve vrste karcinoma, objavili su naučnici!

Tim Univerziteta Cardiff otkrio je metodu uz pomoć koje su, u laboratorijskim testovima, ubili karcinome prostate, dojke, pluća...

Prevela i priredila: L.R., Radiosarajevo.ba

Otkriće, objavljeno u žurnalu Nature Immunology, nije testirano na pacijentima, no istraživači tvrde da ima čudesan potencijal. Dodali su da su testiranja u ranoj fazi, ali su nevjerovatno obećavajuća. 

Šta su pronašli?

Naš imuni sistem je prirodna odbrana našeg tijela od infekcija, no napada i ćelije karcinoma. 

Naučnici su tako tragali za nekonvencionalnim i neotkrivenim načinima na koje imuni sistem prirodno napada tumore. Ono što su otkrili jesu T-ćelije u ljudskoj krvi. Ovo je imuna ćelija koja može skenirati tijelo da utvrdi da li negdje postoji prijetnja koja treba biti eliminirana- razlika u ovoj ćeliji jeste što napada veliki broj karcinoma.

"Postoji šansa da ćemo moći izliječiti svakog pacijenta", izjavio je za BBC jedan od istraživača prof. Andrew Sewell. "Niko prije nije vjerovao da je ovo moguće. Konačno smo došli na put ka jednom tretmanu za liječenje svih vrsta karcinoma, uz pomoć ove T-ćelije koja može uništiti različite vrste karcinoma."

Kako funkcioniše?

T-ćelije imaju receptore na površini koji im omogućavaju da "vide" na hemijskom nivou. 

Tim iz Cardifdfa otkrio je da T-ćelija i njeni receptori mogu pronaći i ubiti razne kancerogene ćelije, uključujući one koje uzrokuju rak pluća, kože, krvi, crijeva, dojki, kosti, prostate, jajnika, bubrega i materice. 

Ono što je najvažnije, ove ćelije ne uništavaju zdravo tkivo. Ova vrsta receptora T-ćelije u interakciji je s molekulom MR1, koja je na površini svake ćelije u ljudskom tijelu. Vjeruje se da MR1 signalizira imunom sistemu na izobličeni metabolizam unutar ćelije karcinoma.

"Prvi smo koji su opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u ćelijama karcinoma - to niko prije nas nije uradio", kazao je za BBC jedan od članova tima Garry Dolton.

Zašto je ovo značajno?

Terapije T-ćelijom za karcinom već postoje, a razvoj imunoterapije za rak jedno je od najuzbudljivijih otkrića u ovom polju. 

Najpoznatiji primjer je CAR-T, lijek koji se stvara genetičkim inžinjeringom T-ćelija pacijenta da traže i bore se protiv karcinoma. CAR-T već je pokazao dramatične rezultate: pojedini pacijenti koji su bili smrtno bolesni ušli su u kompletnu reemisiju. 

Ipak, ovaj pristup je izuzetno specifičan i funkcionira samo na nekoliko vrsta karcinoma - samo u slučaju gdje postoji "jasna meta", pa se T-ćelije "obuče" da ih uoče. Metoda nije bila uspješna u karcinomima koji formiraju tumore ili karcinome krvi kao što je leukemija. 

Istraživači tvrde da receptor koji su otkrili može odvesti ka univerzalnom lijeku za karcinom.

Kako bi to izgledalo u praksi?
Ideja je da se uzorak krvi uzme od oboljelog. Iz krvi se izvuku T-ćelije i genetski modificiraju tako da su reprogramirane da naprave receptore koji tragaju za karcinomom. Unaprijeđene ćelij uzgajale bi se u velikom broju u laboratoriji, a onda vratili u tijelo pacijenta. Isti proces koristi se za CAR-T terapiju. No, vrijedi istaći da je istraživanje testirano samo na životinjama i na ćelijama u laboratoriji i potrebno je proći kroz još nekoliko sigurnosnih testova prije nego što počnu testiranja na ljudima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije