Mustafa Nadarević teško bolestan

Radiosarajevo.ba
Mustafa Nadarević teško bolestan
PrtScr / Mustafa Nadarević

U kampanju "Udahni za život" uključile su se brojne poznate osobe, među njima i glumački velikan Mustafa Nadarević. Za Media servis je objasnio kako se nosi sa zloćudnom bolešću.

"Kad sam shvatio da je to dio života, da je bolest dio života, onda sam je prihvatio. Kad nešto prihvatiš s ljubavlju, onda se može pobijediti zloćudna bolest." 

Uputio je poruku svima koji pripadaju rizičnoj skupini, odnosno dugogodišnjim pušačima.

"Mogu im poručiti da ne budu primitivni kao, da se plaše doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio 'jao', od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede, jer onda je izlječivost vrlo blizu."

Karcinom pluća u ranoj fazi gotovo da i nema simptoma. Upravo zato, pušači nisu svjesni da su bolesni, sve dok karcinom ne metastazira na ostale dijelove tijela. Tada je obično i prekasno za izlječenje. S druge strane, rano otkrivanje raka može spasiti živote u 80 posto slučajeva, objasnio je za Media servis akademik Miroslav Samaržija, koordinator nacionalnog programa.

"Cilj programa rane detekcije je otkriti karcinom koji je velik otprilike 1 cm. Takav karcinom nije metastazirao, on se jednostavno kirurški odstrani i tu je izlječenje preko 80 posto, dakle u pravom smislu crno bijeli svijet."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije