Kuhinjski savjeti: Kada peći u metalnoj, a kada u staklenoj posudi?

0
Radiosarajevo.ba
Kuhinjski savjeti: Kada peći u metalnoj, a kada u staklenoj posudi?
Foto: Pixabay / Rerna

Ako planirate kupovinu novih posuda vjerovatno ih birate prema materijalu koji najbolje odgovara za pečenje vama omiljenih jela.

Metalne posude brže provode toplotu i omogućavaju hrani da se ravnomjernije ispeče - što je važno kod kolača, dok su staklene posude bolji izbor za složence ili lazanje.

Međutim, najbolji slastičari prilično su jednoglasni i svi se oslanjaju na metal. Materijal je lagan, lako se čisti i održava, nije skup i omogućava ravnomjernije ispečenu hranu, piše BonAppetit.

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

U novoj knjizi One Tin Baker, Edd Kimber pojašnjava da mu je za sve vrste jela dovoljna samo jedna aluminijska posuda za pečenje veličine 9x13 centimetara sa obrubom visokim najmanje dva centimetra.

Aluminijska posuda za njega je ultimativna posuda za pečenje.

Svaka šerpa ima opciju za koju rijetko ko zna: Sjajan trik sa poklopcem koji niko ne koristi

Svaka šerpa ima opciju za koju rijetko ko zna: Sjajan trik sa poklopcem koji niko ne koristi

"Relativno je jeftina, nije presvučena premazom koji sprečava lijepljenje hrane pa ne morate brinuti hoćete li je oštetiti, a ako se dobro o njoj brinete, dugo će potrajati. Aluminij je odličan vodič toplote što znači da će hrana koju pečete ravnomjerno tamniti, a uz to i ne hrđa", napisao je.

Stakleno posuđe za pečenje teže je i skuplje od aluminijskog

Staklo nije naročito dobar izbor jer se sporo zagrijava, a kad se zagrije, dugo zadržava temperaturu - to može rezultirati nejednako ispečenim dijelovima jela pa dok se sredina ispeče, krajevi mogu biti prepečeni, tamni i suhi.

Neki kuhari preporučuju smanjiti temperaturu za 25 stepeni, u odnosu na preporučenu u receptu, kako biste izbjegli ovakav rezultat. No to nisu jedini razlozi zašto je metal bolji.

Yossi Arefi ispekla je na stotine kolača, a u svojoj knjizi Snacking Cakes objašnjava zašto je i za nju metal bolji izbor.

"Moje četvrtaste metalne posude imaju sjajne uglove od 90 stepeni. Naravno, to je samo estetsko pitanje, no jako sam zadovoljna zbog toga",  napisala je dodajući kako su metalne posude praktički neuništive, a to je nužno za njezinu kuhinju.

Aluminijske posude su izvrsne za torte, pločice i pite, ali i za hljeb te rolade. Metal se zagrijava brže od stakla i omogućuje brže dizanje tijesta, pospješuje hrskavu teksturu ili ubrzava tamnjenje krajeva.

"Kod metala je sjajno to što se na njega hrana ne lijepi, a odlično provodi toplotu", dodala je.

Staklene posude sačuvajte za lazanje i složence. Lako se čiste nakon pečenja, glatki su pa se prirodno hrana za njih ne lijepi, a zbog sporog otpuštanja toplote omogućit će da hrana na stolu dugo ostane topla. Dodatno, neće se pojaviti mrlje i promjena bolje zbog kiselosti neke hrane. No za sve ostale pečene delicije, tu je metal, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije