Bez problema uklonite tvrdokornu masnoću s dna posuđa uz ova dva sastojka

1
Radiosarajevo.ba
Bez problema uklonite tvrdokornu masnoću s dna posuđa uz ova dva sastojka
Foto: Pexels / Ilustracija / Posuđe

Pokušali ste sve da očistite masnoću koja se zakorila na dnu šerpe ili tave - uništili nokte, potrošili sredstvo za pranje suđa i čini vam se da baš ništa nije dalo rezultate.

Svako ko je zadužen za kuhanje kod kuće najčešće od posuđa koristi tavu. Ona je nezamjetljiv dio kuhinjskog posuđa. Koristimo je vrlo često, i to ponekad ne samo jednu, već nekoliko. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njenom dnu i sa strana, nataloži deblji sloj masnoće.

Navodno, moguće je čak doći do rezultata i bez hemije i očistiti posuđe od zagorjele masnoće. To nam zvuči nerealno, i pitamo se koji čarobni štapić je ovaj put korišten, dok je rješenje na dohvat ruke!

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su malo efikasne, a ponekad nisu efikasne uopće. Hemijom moramo obavezno rukovati u gumenim rukavicama, a miris svih tih proizvoda je nepodnošljiv, dok može izazvati i alergiju. Ipak, postoji veoma jednostavan način uklanjanja zagorjele masnoće, i to brzo, i bez upotrebe hemije.

Krompir u sodi bikarboni

Očistite jedan krompir srednje veličine. Prepolovite ga i jednu polovinu stavite u sodu bikarbonu.

Brzo i bez ribanja: U nekoliko minuta očistite skorene mrlje na tavi

Brzo i bez ribanja: U nekoliko minuta očistite skorene mrlje na tavi

Trljajte ovom polovinom, kao spužvom, dno posude ili tave. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv trenutno, što će vas dodatno inspirisati.

Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tava ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati kolutove krompira, odnosno, povremeno rezati potrošeni dio. Također, češće ga treba namakati u sodu bikarbonu, jer masnoću čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone, piše Dom i dizajn

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije