Kuharica otkrila zašto nikad ne pere gljive prije kuhanja

0
Radisarajevo.ba
Kuharica otkrila zašto nikad ne pere gljive prije kuhanja
Foto: Pixabay / Gljive / Ilustracija

Rijetko ćete kupiti gljive koje su dovoljno čiste da odmah možete započeti s pripremom obroka.

Iako vam se na prvi pogled čini da ih je najjednostavnije potopiti u vodu, ili oprati pod mlazom, to bi moglo dovesti do toga da počnu truliti prije nego ih ubacite u lonac.

Osim toga, pranjem se povećava rizik od toga da se u jelu aktiviraju bakterije i drugi patogeni. 

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Evo šta chef i certificirana nutricionistica Serena Poon kaže o tome koji je najbolji način čišćenja gljiva, da biste bili sigurni u to da će ostati ukusne, zdrave i sigurne:

Zašto pranje nije dobro rješenje?

Gljive se sastoje od 85 do 95 posto vode, kaže Poon, pa čak i najbrže ispiranje može razrijediti njihov okus i učiniti ih gumenastima ili kašastima. Kad apsorbiraju previše vode, gljive ne mogu postići hrskavu, aromatičnu teksturu. Umjesto toga, one će biti natopljene vodom i vlažne, kaže.

Čudesno otkriće naučnika: Čini se da gljive vode električne 'razgovore' nakon kiše?

Čudesno otkriće naučnika: Čini se da gljive vode električne 'razgovore' nakon kiše?

Koji je najbolji način čišćenja gljiva?

Gljive su porozne i lako upijaju tečnost, pojašnjava Poon, pa je često bolje samo ih obrisati vlažnim papirnatim ubrusom nego prati vodom. Iako različite sorte gljiva mogu zahtijevati različite metode čišćenja, ona uglavnom preporučuje držati se ove tehnike u tri koraka:  

Pregledajte plijesan, mrlje i prljavštinu na gljivama

Vlažnim papirnatim ubrusom ili nježnom četkicom obrišite vidljivu prljavštinu ili plijesan, s tim da posebno pažljivo treba počistiti donju stranu gljiva, jer se tu mogu zavući bakterije i virusi nakon što ih temeljito očiste, osušite ih i spremite u čistu papirnatu kesicu, nikako plastičnu, jer se u njima stvara kondenzacija pare i vlaga, pa bi gljive ubrzo mogle postati sluzave.

"Ako nemate papirnatih kesica nego samo plastičnu, obavezno ju ostavite djelimično otvorenu, ili probušite rupe kako biste osigurali cirkulaciju vazduha, savjetuje Poon.

Gljive / Ilustracija
Foto: Pixabay: Gljive / Ilustracija

Kako biti siguran da su gljive dovoljno čiste?

Gljive koje ste kupili u trgovini uzgajaju se u termički obrađenim kompostima koji su praktički sterilni, što znači da uglavnom nema patogena poput plijesni, virusa, bakterija, buba i crva, kaže Poon. Osim toga, kuhanjem na odgovarajući način visoka temperatura ubija većinu preostalih patogena koji su se mogli zadržati.

Bolest koja napada biljke po prvi put zabilježena kod ljudi

Bolest koja napada biljke po prvi put zabilježena kod ljudi

Da biste bili što sigurniji držite se ove četiri stvari: 

  • Izaberite gljive iz korpice u rinfuzi, ne one koje su prethodno pripremljene.
  • Ako kupujete one u pakiranju, potražite one koje na plastičnom omotu imaju rupe, jer to omogućava cirkulaciju i sprječava rast bakterija.
  • Odaberite gljive koje su svježe, čvrste i nisu vidljivo oštećene ili pokvarene.
  • Da biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju, prije čišćenja gljiva temeljito operite ruke i pribor koji pritom koristite.

Pregledajte sve gljive pojedinačno kako biste bili sigurni da nisu pokvarene, piše MindBodygreen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije