Bolest koja napada biljke po prvi put zabilježena kod ljudi

0
Radiosarajevo.ba
Bolest koja napada biljke po prvi put zabilježena kod ljudi
Foto: Wikipedia / Srebrni list - Chondrostereum purpureum

Jedan 61-godišnji muškarac u Indiji se nekoliko mjeseci mučio sa kašljem, promuklošću, nedostatkom apetita, umorom i otežanim gutanjem.

Kada je napokon zatražio medicinsku pomoć, CT skenerom je utvrđeno da se na desnoj strani njegovog grkljana nalazi džep ispunjen gnojem. Ubrzo nakon ovog otkrića, ljekari su izvadili jedan njegov dio i poslali ga na analize - ispospostavilo se da je u pitanju gljivična infekcija, piše National Geographic.

Ljekari su znali da je u pitanju neka gljivica, jer su se na preparatu u laboratoriji pojavile hife, karakteristične za njih. Međutim, kako nisu mogli da identifikuju vrstu na osnovu fizičkih karakteristika, uzorak je poslat dalje u Centar za saradnju SZO-a na ispitivanja. Tek genetskim analizama je utvrđeno da je u pitanju Chondrostereum purpureum - gljivica koja na biljkama izaziva bolest srebrni list.

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

"Pacijent je negirao bilo kakav kontakt sa spomenutim patogenom, ali je otkrio da je dugo vremena radio sa organskim materijama u fazi raspadanja i drugim vrstama gljiva u okviru svog istraživanja", napisali su ljekari u izveštaju.

Potom je uslijedio period liječenja i oporavka, i to tako što je iz njegovog vrata prvobitno dreniran gnoj da bi nakon toga pacijent dobio antimikotike širokog spektra koje je uzimao dva mjeseca. Nakon dvije godine, ljekari su potvrdili da je on dobro i da je izliječen.

Šta je to srebrni list?

C. purpureum može da inficira širok spektar biljaka tj. drveća, uključujući jabuke, trešnje, hrast ili javor. Ono što je karakteristično za nju jeste da ona napada spoljašnji sloj kore, ali i lišća i u tom slučaju deluje kao da je ono srebrne boje

Kako je ova infekcija po prvi put dijagnostifikovana kod ljudi, ne zna se kolike su šanse da se njom još neko zarazi i na koji način. Ono što dodatno zabrinjava jeste i činjenica da još uvijek nije jasno na koji način je najbolje tretirati srebrni list kod ljudi.

"Jasno je da je moguć prelazak ovog biljnog patogena na ljude koji dolaze u bliski kontakt sa biljnim gljivama. Međutim, mora se sprovesti još istraživanja kako bi se utvrdilo koji mehanizmi učestvuju u ovom procesu i kako bi mogli da izdamo preopruke uz pomoć kojih bi se suzbile dalje infekcije", mišljenje je stručnjaka koji su radili na ovom slučaju.

Rezultati istraživanja su objavljeni u Medical Mycology Case Reports.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije