Kućne biljke koje će vam pružiti miran san

Radiosarajevo.ba
Kućne biljke koje će vam pružiti miran san
Nedostatak sna čini da se ujutro svi osjećamo kao da mrzimo cijeli svijet, ali šta da radite ako uveče umjesto da zaspite gledate u plafon?

Postoji rješenje koje je veoma jednostavno i jeftino, a omogućit će vam da slatko spavate. Vjerovali ili ne, u pitanju su kućne biljke.

Svekrvin jezik 

svekrvin_jezik.jpg - Kućne biljke koje će vam pružiti mirni san

Da bi preživjeli, ljudi trebaju kiseonik cijeli dan i noć. Ukoliko ga imaju više u spavaćoj sobi bolje će spavati. Većina biljki kiseonik ispušta danju, a noću odmara, no svekrvin jezik stvara kiseonik nonstop – čak i dok vi spavate. Ovoj divnoj biljci odgovara bilo kakva svjetlost. Zalijevajte je jednom u svake dvije sedmice.

Lavanda 

lavanda.jpg - Kućne biljke koje će vam pružiti mirni san

Postoji dobar razlog zbog kojeg je lavanda jedan od sastojaka praška za veš i omekšivača. Mnoga istraživanja su pokazala da ovo divno ljubičasto cvijeće djeluje umirujuće i opuštajuće. Svježa lavanda jače miriše od sušene i zato bi bilo odlično da je stavite u svoju spavaću sobu. Njen svježi, umirujući miris će vas začas uljuljuškati u san. Lavandi treba mnogo sunčeve svjetlosti i zato je držite na prozorskoj dasci. Ljeti je možete držati i na balkonu.

Ljiljan 

ljiljan.jpg - Kućne biljke koje će vam pružiti mirni san

Ova biljka je prirodni pročišćivač vazduha, upija štetne hemikalije i alergene, a oslobađa čisti kiseonik. Zbog čistog vazduha ćete biti zdraviji, a i bolje ćete spavati. Može da uspijeva i u prostoru gdje nema mnogo svjetlosti tako da je savršen izbor za spavaće sobe sa malim prozorima. Zalijevajte je jednom sedmično, no ako je ljeti držite na prozorskoj dasci ili zimi blizu radijatora i šporeta, onda će joj voda trebati dva puta nedjeljno.

Gardenija 

gardenija.jpg - Kućne biljke koje će vam pružiti mirni san

Divan miris ovog bijelog cvijeta na vas će djelovati veoma umirujuće. Malo je teže brinuti o ovom cvijeću, ali trud će vam se sigurno isplatiti. Gardeniji treba dosta indirektne sunčeve svjetlosti. No, pazite, njeni listovi će izgoriti ako do njih dođe previše sunčeve svjetlosti.

Rozi jasmin 

rozi_jasmin.jpg - Kućne biljke koje će vam pružiti mirni san

Rozi cvjetići jasmina će divno izgledati u vašoj spavaćoj sobi, a njihov miris će vas opustiti i pomoći vam da utonete u san. Saksiju s rozim jasminom držite na prozorskoj dasci i nemojte ovo cvijeće previše zalijevati, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije