Vodič za balkonsko cvijeće: Koje biljke vole jako sunce, često zalijevanje...

Radiosarajevo.ba
Vodič za balkonsko cvijeće: Koje biljke vole jako sunce, često zalijevanje...
Arhiv / Ilustracija
Na balkonu se mogu uzgajati sve vrste biljaka, od povrća i začinskog bilja do jednogodišnjih cvjetnica. Međutim, kod višegodišnjih biljaka kao osnovni problem javlja se prezimljavanje.

U prirodi će biljke uvijek bolje uspjeti nego na ograničenom prostoru cvjetnih posuda, no uz malo znanja o uzgoju svaki balkon može procvjetati i uljepšati boravak na njemu.

Kod izbora biljaka za uzgoj na balkonu moramo voditi računa o položaju balkona pri čemu je najvažnije njegova orijentacija. Petunije primjerice neće dobro uspjeti na sjevernoj strani ako su izložene jakim vjetrovima. Za takva, vjetrovita mjesta, bolje je koristiti niske i čvrste biljke, poput vrtne tratinčice, kadifice, mirisne kunice ili sanvitalije.

Najveći je izbor ukrasnog cvijeća za sunčane položaje. Pri tome treba razlikovati biljke koje podnose sunce i one kojima je sunčeva svjetlost neophodna. Tako je za bujni rast i razvoj cvjetova potrebno mnogo sunca ljetnom zvjezdanu, sunčacu, petunijama, ljetnoj kadulji, sanvitaliji, dragoljubu, pustinjskoj ruži, sporišu, maćuhicama i žeravcu.

Neke biljke vole umjereno sunce i polusjenu, kao što su krasuljci, papučice, zlatni šeboj, vodenika, lobelija, lobularija i kadifica.

Cvijeće koje podnosi jako sunce

Dragoljub (Tropaeolum majus)

Ovaj cvijet potječe s planinskih šuma Srednje i Južne Amerike, a dolazi najčešće u narandžastoj boji, iako ih ima i grimiznih, bijelih i žutih. Cvjeta od sredine ljeta pa sve do oktobra.

Dragoljub voli mnogo sunca, ali može uspješno cvasti i u polusjeni. Zahtjeva vlažnu zemlju tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja, sve do jeseni. U razdoblju rasta treba ga prihranjivati svakih 14 dana gnojivom bogatim fosforom.

Mirisna kunica (Ageratum houstonianum)

Mirisna kunica naša je najzahvalnija jednogodišnja ljetna cvjetnica. Na dobrom položaju neumorno će cvjetati od maja pa sve do prvih mrazova. 

Ova biljka treba mnogo sunca pa ju je najbolje držati na južnim i zapadnim balkonima. Kada naraste na 20 centimetara, treba ju snažno prikratiti kako bi rasla u širinu, a ne u visinu.

Ljetni zvjezdan (Callistephus chinensis)

Postoji mnogo oblika ove lijepe biljke, pa razlikujemo vrste niskog, srednjeg i visokog rasta, sorte ranog, srednjeg i kasnog cvjetanja, a nudi se i čitava paleta boja, od plave, bijele, ljubičaste, ružičaste, crvene sa svjetlijim ili tamnijim osjenčanjem, a posebno su zanimljivi zvjezdani žuti cvjetovi.

Ljetni zvjezdan se mora pažljivo zalijevati jer se tlo oko biljke nikad ne smije potpuno osušiti. Odgovara mu humusna i prozračna zemlja, a potrebno ga je prihranjivati jednom mjesečno.

Petunija (Petunia-hybridi)

Samonikla na području Južne Amerike, petunija je posebno prepoznatljiva jednogodišnja ukrasna biljka koja cvate od sedmog mjeseca do prvog mraza. Najniže vrste rastu svega 20 centimetara, a najviše dosežu 40 centimetar.Petunije koje raskošno vise iz cvjetnih sanduka razvijaju do 80 centimetara dugačke stapke.

Ova biljka zahtijeva obilno zalijevanje, posebno u sušnim razdobljima. Petunije postavite na osunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. 

Sanvitalija (Sanvitalia procumbens)

U narodu poznata kao “mali suncokret“, sanvitalija je jednogodišnja cvjetnica visine oko 15 centimetara pogodna za sadnju na balkonima, u cvjetnim posudama te u gredicama.

Treba se uzgajati na potpuno sunčanom mjestu, a nije osjetljiva na vjetar pa može uspjeti gotovo bilo gdje. Ocvale cvjetove treba redovito uklanjati, a mora se gnojiti barem jednom mjesečno.

Pustinjska ruža (Adenia obesum)

Ova neobična ruža zapravo je sukulent porijeklom iz Saudijske Arabije. U prirodnom staništu može narasti i do 5 metara, ali u kućnom uzgoju ako se ne podrezuje dosegne maksimalno 90 centimetara.

Pustinjska ruža voli sunčana, topla mjesta, a ne podnosi dobro hladan zrak. Ovu biljku treba redovito zalijevati, ali tek kada se zemlja posuši. Nakon septembra dovoljno ju je zalijevati samo jednom mjesečno, jer najčešće ugiba zbog prekomjernog zalijevanja.

Njegovanje balkonskog cvijeća

Učestalost zalijevanja ovisi o potrebama same biljke, ali i o položaju teglica ili sandučića. Što je više biljaka u posudi, potrebno je češće zalijevanje, posebno u sušnim razdobljima

Za zalijevanje biljaka nikada se ne smije koristiti hladna voda direktno iz vodovoda, što vrijedi kako za balkonsko cvijeće, tako i za sobno. Dobar način je koristiti odstajalu vodu koja se prije zalijevanja malo zagrijala na suncu, piše Kreni zdravo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije