Kraljevski doručak zaista postoji: Isprobajte ga
Eggs Benedict ili Jaja Benedikt neizostavan su dio svakog otmjenog doručka ili bruncha.
Prema legendi, jednom davno u gradu New Yorku živjeli su dvoje aristokrata, gospodin i gospođa Benedict. Njih dvoje su svake subote išli u restoran na doručak. Jedne subote poželji su pojesti nešto što do sada nisu nikada probali. Od kuhara su zatražili nešto novo i orginalno, samo za njih.
Kuhar je za njih spremio jaja Benedict koja su postala sinonim za kulinarsku evoluciju, ali i simbol aristokratskog života, piše Gastro.hr. Probajte i vi sebi napraviti kraljevski doručak
Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu
Sastojci:
- četiri jaja
- četiri kriške kuhanog suhog msa
- četiri kriške bijelog kruha
- umak holandez
- lovorov list
- pet klinčića
- pet zrna crnog bibera
- pet grama šećera
- 10 g maslaca
- 125 ml sirćeta
- jedna kašičica žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka
Priprema:
Za umak holandez istopite 10 žličica maslaca, a u blender dodajte tri žumanjka, istopljeni maslac, žličicu limunovog soka, malo soli te blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.
Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i sirće,
Nakon što zavri, ostavite da kuha 10-ak minuta. Zatim iz aromatizirane vode izvadite začine i krenite poširati jaja.
U zdjelici razbijte jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uronite u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približite žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostavite da se kuha (4-5 minuta).
Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržite kriške kuhanog suhog mesa, a hljeb malo ispecite u tosteru ili na tavi.
Za posluživanje, na tanjur stavite pečeni hljeb, preko njega krišku suhog mesa i na nju jedno poširano jaje. Prelijte s malo umaka, začinite i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.