Kraljevska poslastica od jednostavnih sastojaka: Recept za kremastu medenu tortu

0
Radiosarajevo.ba
Kraljevska poslastica od jednostavnih sastojaka: Recept za kremastu medenu tortu
Foto: Coolinarika / Medena torta

Medena torta ili ruski medovik je recept star preko 200 godina. Legenda kaže da je prvu tortu napravio lični kuhar ruskog cara Aleksandra prvog.

Med je u to vrijeme bio izuzetno vrijedan sastojak, budući da rafinirani šećer nije bio dostupan u to vrijeme. Torta je veličanstvena jer sami pravite fil, kao i kore, te u konačniči dobijete kraljevsku poslaticu od jednostavnih stastojaka.

Sastojci (Za 16 osoba):

  • 6 jaja
  • 280 g šećera (kristal)
  • 6 kašika meda
  • 2 kašike sode bikarbone
  • 260 g maslaca
  • 1 kg brašna
  • 1,5 kg pavlake
  • 350 g kondenzovanog mlijeka

Priprema:

Izmutite mikserom bjelanjake i postepeno im dodajte žumanjke. Kada se masa ujednači, dodajte šećer, kašiku po kašiku.

Smjesu kuhajte lagano na pari oko 20 minuta, miješajući sve vrijeme. Potom dodajte med i sodu bikarbonu i nastavite miješati.

Započinje imunizacija protiv gripe u KS: Evo gdje i kada se možete vakcinisati

Započinje imunizacija protiv gripe u KS: Evo gdje i kada se možete vakcinisati

Dodajte puter, postepeno, i nastavite kuhati još desetak minuta. Nakon toga, ostavite masu da se ohladi.

Dodajte brašno (količina ovisi o vrsti brašna) i nastavite mijesiti dok ne dobijete dovoljno gustu smjesu. Potom je ostavite u frižider na sat vremena.

Tijesto podijelite na 10 do 12 jednakih dijelova i razvaljajte u krugove. Da bi vam svi krugovi bili jednake veličine, koristite bilo koji okrugli kalup za rezanje.

Oblikovano tijesto pecite oko 6 minuta na 170 stepeni, dok ne dobiju tamnozlatnu boju. Kore ostavite sa strane da se ohlade, te u međuvremenu napravite fil.

Mikserom izmutite pavlaku i kondenzovano mlijeko. Smjesa treba da bude u potpunosti ujednačena. 

Na prvu koru stavite oko dvije kašike fila i ravnomjerno rasporedite. Isti postupak nastavite sa ostalim korama. Vodite računa da naslagane kore budu u jednakom nivou. Jednu koru ostavite sa strane. Nju ćete izmrviti i iskoristiti za dekoraciju na vrhu torte i okolo, cijelim obimom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije