Mirisni ljiljani će cvjetati tokom cijele zime ako ih smjestite na ovo 'idealno' mjesto

1
Radiosarajevo.ba
Mirisni ljiljani će cvjetati tokom cijele zime ako ih smjestite na ovo 'idealno' mjesto
Foto: Pexels / Mirisni ljiljan

Briga o sobnim biljkama jedna je od prvih velikih odgovornosti koje ljudi preuzimaju kada postanu odrasli, bilo da se useljavaju u svoj prvi dom ili idu na fakultet. Mnogi se ponose svojom sposobnošću održavanja biljaka dok odrastaju.

Iako ne zahtijeva mnogo vremena, briga o biljkama često se zaboravi. Međutim, kada se pobrinete za njih, to obično traje kratko i jednostavno je.

Svaka sobna biljka ima jedinstvene zahtjeve, a to važi i za mirisne ljiljane (peace lily), koji najbolje uspijevaju u specifičnim temperaturama i mogu se mučiti u drugim uslovima. Uz pravilnu njegu, mirisni ljiljani mogu cvjetati nekoliko mjeseci.

Saobraćajna nesreća na Otoci: Motociklista povrijeđen, saobraćaj otežan

Saobraćajna nesreća na Otoci: Motociklista povrijeđen, saobraćaj otežan

Ova biljka poznata je po svojoj sposobnosti da apsorbira spore plijesni iz zraka i preporučuje se za postavljanje u područja s visokom vlagom gdje plijesan može napredovati. Prema Royal Horticultural Society (RHS), mirisni ljiljani preferiraju dosljednu toplinu i umjerenu vlažnost, što čini kupatilo idealnim mjestom, posebno tokom zime. Međutim, vrlo suhi zrak može uzrokovati smeđe listove, pa ih je važno držati dalje od vrućih radijatora i hladnih propuhivanja.

Održavanje zdravlja mirisnih ljiljana

Kako biste održali svoje biljke zdravima, redovito ih prskajte ili ih stavite na pladanj s vlažnim šljunkom. Iako sobne biljke zahtijevaju manje zalijevanja zimi, najbolje je provjeravati ih svake sedmice.

Ako je tlo malo vlažno, biljka ne treba zalijevanje, ali budite oprezni da ne dozvolite da se tlo presuši ili da postane preplavljeno. Prilikom zalijevanja, stručnjaci preporučuju korištenje kišnice, jer mirisni ljiljani mogu biti osjetljivi na vodu iz česme.

Stručnjaci savjetuju: "Korijeni mogu trunuti ako je supstrat vlažan duže vrijeme, stoga pazite da ne pretjerate s zalijevanjem. Za dobar rast i ponovnu cvatnju, prihranjujte svake dvije sedmice od proljeća do jeseni. Obrišite listove vlažnom krpom kako biste uklonili prašinu i poboljšali fotosintezu."

Može biti korisno i premjestiti biljku s ljetnog mjesta kako bi osigurala dovoljnu količinu svjetlosti.

Savjeti za njegu sobnih biljaka

  • Zalijevanje: Prekomjerno zalijevanje najčešći je razlog zašto sobne biljke umiru. Većina biljaka bolje uspijeva kada se tlo malo osuši između zalijevanja. Uvijek provjerite prstom u tlu (približno jedan inč od ruba posude); ako je suho, vrijeme je za zalijevanje.
  • Drenaža: Stavljanje sloja šljunka debljine 1/2 – 1 inč na dno posude može držati vodu daleko od korijena. Također, za neke biljke koje vole vlagu, malo vode u šljunku može pomoći u održavanju vlažnosti. Dobra drenaža je ključna za zdravlje biljaka. Sposude bez rupa zadržavat će svu vodu, što najvjerojatnije dovodi do truljenja korijena.
  • Svjetlost: Obratite pažnju na oznaku za njegu biljke kada je prvi put kupite ili istražite online.

Potrebno je znati želi li vaša sobna biljka punu sunčevu svjetlost, djelomičnu sunčevu svjetlost ili sjenu. Obično većina biljaka voli vrlo sunčane prostore, ali postoje i one koje dobro uspijevaju u umjereno tamnim uvjetima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije