Kralj sočnih kolača: Isprobajte savršeni recept za Tri leće

Ponekad su najjednostavnije kombinacije upravo one koje stvaraju najupečatljivije okuse. Jedan od takvih deserata je i neodoljivo sočni kolač Tri leće – klasik latinske kuhinje.
Mekani biskvit natopljen mješavinom tri vrste mlijeka i preliven domaćim karamelom jednostavno je kolač koji se ne zaboravlja.
Priprema je brza i jednostavna, a sve što vam treba vjerovatno već imate kod kuće.

UŽIVO | Rat Izraela i Irana: Završen sastanak u Bijeloj kući, Izrael objavio snimke napada na Iran
Sastojci za biskvit
5 jaja
5 kašika šećera
6 kašika brašna
1 pakovanje praška za pecivo
Za mliječni preljev
1 l masnijeg mlijeka
1,5 šolja vrhnja za šlag
1 šolja (oko 200 ml) kondenziranog mlijeka
Za karamel preljev
1 šolja šećera
1 šolja vrhnja za šlag
1/3 šolje maslaca
1 kašika ekstrakta vanilije
Priprema

Recept za Kiymali pide: Počastite se danas vrhunskim turskim pogačicama
Za početak, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, postepeno dodajući šećer. Kada dobijete sjajnu, stabilnu smjesu, dodajte žumanjke, a zatim lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve sjedinite i izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10 minuta.
Dok se biskvit peče, pripremite mliječni preljev. Jednostavno pomiješajte sve tri vrste mlijeka. Pečeni biskvit izbodite vilicom po cijeloj površini kako bi upio što više tekućine, a zatim ga postepeno zalijevajte mliječnom mješavinom. Ne žurite – dozvolite da kolač lagano upija.
Za karamel stavite šećer u suhu tavu i pustite da se otopi na srednje jakoj vatri. Kada poprimi zlatno-smeđu boju, ugasite vatru i dodajte maslac. Kad se maslac rastopi, ulijte vrhnje za šlag. Smjesa će se možda na trenutak stvrdnuti, ali uz strpljivo miješanje dobit ćete glatki, sjajni karamel. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije.
Karamel prelijte preko natopljenog biskvita i po želji ukrasite. Tradicionalno se koristi bijela krema od šlaga u linijama, ali dekoracija je u potpunosti vaša kreativna sloboda.
Savjet: Ako nemate kondenzirano mlijeko, možete ga napraviti kod kuće. Litru mlijeka kuhajte na jakoj vatri 10 minuta, potom smanjite i nastavite lagano kuhati još pola sata. Kada se količina prepolovi i postane gušća i tamnija, pomiješajte je s vrhnjem i dodatnim mlijekom, pa nastavite s receptom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.