Savjeti / Koliko dugo namirnice mogu stajati u zamrzivaču?

17. 10. 2016. u 14:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Čuvanje hrane na hladnom mjestu je najbolji način da produžite njihov rok.

Da biste bili sigurni da je odmrznuta hrana svježa, nutritivna i ukusna kao prije zamrzavanja, postoje neka pravila koja morate pratiti. Hrana mora biti zamrznuta u trenutku kada je najsvježija. Vodite računa da se neke namirnice ne zamrzavaju dobro, kao što su jaja u ljusci i krompir.

 

Ne zaboravite da se tečnosti šire na niskim temperaturama, pa je važno ostaviti dosta prostora u zamrzivaču kada zamrzavate napitke.

 

Najvažnije je da pazite koliko dugo određene namirnice stoje u frižideru pre nego što izgube ukus ili postanu nejestive. Kada je riječ o hljebu i desertima, pečeni hljeb i rolnice mogu se sigurno iskoristiti nakon dva do tri mjeseca. Nepečeni hljeb može stajati samo jedan mjesec u zamrzivaču.

 

Nepečeni komadi voća mogu biti zamrznuti do četiri mjeseca, palačinke ne bi trebalo ostavljati više od tri mjeseca.

 

Za meso, devet mjeseci je najduže što se tiče janjetine. Cijelo pile ili ćurka mogu se zamrznuti na godinu dana, ali ako su isječeni mogu stajati u zamrzivaču do devet mjeseci. Mljeveno meso smije stajati samo četiri mjeseca. Ovo važi i za iznutrice. Sirovi hamburgeri mogu stajati četiri mjeseca. Pržena piletina i ostala živina mogu biti sigurni za jelo i nakon četiri mjeseca.

 

Morska hrana ima lošu reputaciju ako nije dobro zamrznuta. Tanki fileti ribe mogu stajati šest mjeseci dok masna riba može biti zamrznuta samo tri mjeseca. Kuhana riba smije da stoji dva mjeseca.

 

Mliječni proizvodi i jaja mogu da stoje devet mjeseci u frižideru. Margarin može da stoji i do godinu dana.

 

Supe s mesom mogu stajati do tri mjeseca, također i supe s povrćem i gulaši.

 

Citrusno voće može stajati tri mjeseca, dok ostalo voće može da stoji do devet mjeseci. Koštunjavo voće može biti zamrznuto na tri mjeseca, a povrće može stajati u zamrzivaču do 12 mjeseci.

 

Zamrznuto mlijeko može stajati šest mjeseci.

Šta ne smijete zamrzavati:

Vakumirani proizvodi
Jaja s ljuskom
Tvrdo kuhana jaja
Kafa
Majoneza
Kisela pavlaka
Krem sir
Puding
Salate i sosove za salate
Neotvorenu šunku u konzervi
Nekuhanu pastu
Nekuhanu rižu
Pahuljice
Jabuke
Lubenicu
Artičoku
Plavi patlidžan
Kupus
Krompir (osim ako nije pire)
Rotkvice
Gazirana pića
Pivo

NEMA KOMENTARA