Koje namirnice ne treba držati u frižideru

Radiosarajevo.ba
Koje namirnice ne treba držati u frižideru
Arhiv / Ilustracija
Mnogi od nas imaju naviku stavljati sve i svašta u frižider.

No stručnjaci upozoravaju da neke namirnice ne samo da ne trebate držati u frižideru, već je za njih i bolje da su što dalje od njega, piše Business Insider.

1. Banane

U frižideru će im prije potamniti kora, te će se izmijeniti tekstura same banane. Ako imate polutruhle banane, radije ih iskoristite za pripremu smoothija.

2. Hljeb

U frižideru će hljeb samo prije dobiti onaj ustajali okus, jer će brže postati tvrd nego da je na sobnoj temperaturi. Radije ga držite u kutiji za hljeb ako baš morate.

3. Puter

I najuporniji među nama znali su posustati kada tvrdi puter treba razmazati na hljeb. Zato ga držite u posebnoj kutiji za puter i maknite sa svjetla, te će nekoliko dana biti potpuno upotrebljiv. Ako vam ipak treba trajati dulje, radije ga spremite u zamrzivač.

4. Kafa

Da, neki ljudi drže kafu u frižideru i ne znajući da ona tako gubi okus. Kafi je mjesto na hladnom i suhom mjestu.

5. Dinja i lubenica

Ukusnije su kad su hladne, istina, no nakon stajanja u frižideru više neće biti jednako ukusne, pa ih radije spremite na drugo hladno mjesto. Doduše, nakon rezanja ih morate staviti u frižider, u kojem mogu stajati tri do pet dana.

6. Paprika

Hladnoća omekšava teksturu paprika, iako one mogu dulje trajati kad su u frižideru. Radije ih stavite u tamnu papirnatu vrećicu u ostavi i nemojte odjednom kupiti preveliku količinu.

7. Paradajz

Hladna temperatura će svjež, sočni paradajz pretvoriti u blijedu mekanu kuglicu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije