Kolač od jagoda: Slatki užitak pun vitamina sa brzom pripremom

0
Radiosarajevo.ba
Kolač od jagoda: Slatki užitak pun vitamina sa brzom pripremom
Foto: Printscreen / Facebook / Kolač s jagodama

Sezona jagoda uvijek donosi posebnu radost u kuhinju, a kolač od jagoda trenutno je jedan od najtraženijih i najvoljenijih deserta.

Osim što očarava svojim nježnim, voćnim okusom, ovaj kolač nudi i niz zdravstvenih prednosti – pa u njemu možete uživati bez imalo grižnje savjesti. Jagode, osim što su niskokalorične, prepune su vitamina C koji jača imunitet i održava kožu zdravom i sjajnom.

Pored toga, sadrže obilje vlakana korisnih za probavu, te antioksidanse poput flavonoida, koji štite organizam od slobodnih radikala i umanjuju upalne procese.

UŽIVO | Rat Izraela i Irana: Protivvazdušna odbrana aktivirana u iranskom gradu Isfahanu

UŽIVO | Rat Izraela i Irana: Protivvazdušna odbrana aktivirana u iranskom gradu Isfahanu

Potrebni sastojci

Za biskvit

125 g brašna
100 g šećera
2 kašikice praška za pecivo
1/2 kašikice soli
1 jaje (blago umućeno)
120 ml mlijeka
1 kašikica ekstrakta vanilije (po želji)
30 g otopljenog maslaca
200 – 250 g svježih jagoda, narezanih na tanke kriške

Za posip (mrvičasti preljev)

60 g brašna
100 g šećera
60 g hladnog maslaca
30 g nasjeckanih oraha (po želji)

Priprema kolača

Najprije zagrijte rernu na 190°C i pripremite manji četvrtasti kalup za pečenje (oko 20 x 20 cm) koji ćete podmazati ili obložiti papirom za pečenje.

Recept za falafel kuglice: Bliskoistočni klasik koji osvaja svijet

Recept za falafel kuglice: Bliskoistočni klasik koji osvaja svijet

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. U drugoj zdjeli sjedinite jaje, mlijeko, vaniliju (ako koristite) i otopljeni maslac. Dodajte mokre sastojke suhim i kratko promiješajte – dovoljno je da se smjesa poveže, ne treba predugo miješati.

Smjesu izlijte u pripremljeni kalup, pa po vrhu rasporedite svježe narezane jagode.

Za mrvičasti preljev u manjoj zdjeli pomiješajte brašno i šećer, a zatim dodajte hladni maslac narezan na kockice. Rukama ili viljuškom razradite smjesu dok ne dobijete sitne mrvice. Po želji umiješajte i nasjeckane orahe.

Ovu smjesu ravnomjerno pospite preko jagoda.

Pecite 30 do 35 minuta, odnosno dok kolač ne dobije zlatnu boju, a čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije