Ne bacajte stare jabuke: Iskoristite ih za brze pitice sa cimetom

0
Radiosarajevo.ba
Ne bacajte stare jabuke: Iskoristite ih za brze pitice sa cimetom
Foto: Printscreen / Facebook / Pitice od jabuka i cimeta

Imate jabuke koje već danima stoje na kuhinjskom stolu, polako venu i gube sjaj? Umjesto da završe u smeću, pretvorite ih u neodoljivu domaću poslasticu.

Ove pitice s jabukama gotove su za samo 15 minuta, a spoj su topline, mirisa cimeta i hrskavog lisnatog tijesta. Bez razvlačenja, bez komplikacija – savršeno rješenje za one trenutke kad želite nešto slatko, a nemate puno vremena.

Sastojci

2 šolje oguljenih i sitno isjeckanih jabuka (bilo koja vrsta)
2 kašike smeđeg šećera
¾ kašičice mljevenog cimeta
2 lista lisnatog tijesta (odmrznuta)
3 kašike biljnog mlijeka
3 kašike kristal šećera

Lagani petak u Sarajevu: Šetnja gradom, kafa na Baščaršiji i miris ćevapa

Lagani petak u Sarajevu: Šetnja gradom, kafa na Baščaršiji i miris ćevapa

Priprema

Zagrijte rernu na 230°C i pripremite pleh obložen papirom za pečenje.
U posudi pomiješajte jabuke, smeđi šećer i cimet.

Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu oko 3 mm i izrežite na 12 kvadrata (10x10 cm). Na svaki kvadrat stavite po 2 pune kašike fila, preklopite dijagonalno u oblik trougla i viljuškom pritisnite ivice.

Starinski kolači koji se tope u ustima: Trouglići s orasima iz nanine kuhinje

Starinski kolači koji se tope u ustima: Trouglići s orasima iz nanine kuhinje

Na vrhu svakog trougla napravite po tri mala proreza, pa ih pažljivo prebacite na pleh. Premažite ih biljnim mlijekom i pospite šećerom.

Pecite 12–15 minuta, dok ne porumene i ne postanu hrskave. Ostavite da se hlade 10 minuta prije posluživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije