Koje namirnice ne smijemo podgrijavati?

Radiosarajevo.ba
Koje namirnice ne smijemo podgrijavati?
Foto: Pixabay / Mikrovalna pećnica
Iako smo navikli da podgrijavamo hranu koju smo ostavili za "kasnije", postoje brojni slučajevi u kojima to nije preporučljivo

Špinat, cvekla, celer i repa

Ovo povrće u sebi ima nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrite, pa u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji konzumirajte ga uvijeg svježeg. 

Gljive

Lako se mijenjaju  i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stepeni.

Krompir 

Krompir je najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Kada se ohladi, dolazi do povećanja udjela otpornog skroba koji ima probiotsko djelovanje.

Meso

Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznata našem organizmu, neprobavljiva pa samim time i toksična.

Visokorizične namirnice

Meso peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena sa mlijekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrijavanje ne bi trebalo biti opcija.

Namirnice koje trpe podgrijavanje su cjelovite žitarice: riža, proso, amarant, ječam i zob.

Savjet 

Podgrijavanje supe se toleriraše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrijete samo tekućinu. Ukoliko kuhate velike porcije hrane prije konzumiranja pametno ih je raspodijeliti u manje porcije kako biste izbjegli podgrijavanje u više navrata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije