Koja krvna grupa najviše privlači komarce?

Radiosarajevo.ba
Koja krvna grupa najviše privlači komarce?
Pixabay / Komarac
Stiže vrijeme ljetnih godišnjih odmora i vrućina, a komarci vrebaju iza svakog ćoška. Kako ih se riješiti?

Zašto su neke osobe podložnije ujedu komaraca, a druge ne?

Postoji više razloga, piše Smithsonian:

Boje

Komarci dobro vide posebno tokom kasnog popodneva, stoga se trudite da ne nosite tamne boje poput crne i teget, ali i crvene boje.

Krvna grupa

Odrasli komarci traže nektar, a ženke su te kojima su potrebni proteini iz naše krvi da bi mogle svoriti jajašca. Određena istraživanja su čak pokazala kako su  neke krvne grupe poželjnije od drugih. Najprivlačnija krvna grupa je O, i to dvaput više nego A. Krvna grupa B je negdje u sredini. No, bez obzira na krvnu grupu, komarce privlače i osobe koje ispuštaju određenu izlučevinu vezanu  za tip krvne grupe. Čak 85 posto je takvih osoba i komarci ih naprosto obožavaju.

Koža i znoj

U jednom istraživanju, muškarci su podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa sa određenim tipom mikroba na koži je više privlačila komarce nego druga, tačnije imali su manje vrsta, ali veći broj mikroba. Ujedno, komarci vole osobe koje su toplije i znojnije.

Trudnoća

Određena studija sprovedena u Africi pokazala je kako su trudnice dvostruko privlačnije komarcima, nego žene koje nisu u drugom stanju. Razlog tome je povećan nivo karbondioksida, te povećana toplina abdomena.

Pivo

Komarce privlače i osobe koje su pile pivo, zbog povećanog etanola u znoju i koži.

Kako ih se riješiti?

Ponekad proizvodi za zaštitu komaraca u prodavnicama, znaju biti skupi, a i sadrže hemikalije koje mogu izazvati iritaciju vaše kože.

Evo šta bi bilo najbolje da uradite prije nego se zaputite na izlet u prirodu.

Nekoliko kapit eteričnih ulja stavite u maslinovo, razblažite i onda naprskajte po koži. U prirodi postoje određene trave (sastojci eteričnih ulja), koje komarci ne podnose i bježe od njih.

A, evo koja su to:

paprene metvice

klinčić

cimet

limunske trave

limunski eukaliptus

citrus

lavanda

ruzmarin

cedra

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije