Majka zaražena virusom zika rodila bebu sa poremećajima u razvoju

Anadolija
Majka zaražena virusom zika rodila bebu sa poremećajima u razvoju
/ Komarac
Američki ljekari u New Jerseyu saopćili su da je žena zaražena virusom zika rodila bebu sa poremećajima koje uzrokuje taj opaki virus.

Službenici Univerzitetskog medicinskog centra u Hackensacku saopćili su da je 31- godišnja žena iz Hondurasa jučer rodila žensku bebu carskim rezom, a da su i kod bebe dijagnosticirani poremećaji karakteristični za virus zika.

Šef porodiljskog odjela pomenute bolnice Abdulla Al-Khan izjavio je da je rodilja ranije došla u SAD sa simptomima, a kako joj je naknadno i dijagnosticirana zaraza virusom zika. Al-Khan je kazao kako je ultrazvučnim pregledima i kod bebe uočen poremećaj u razvoju, uključujući i mikrocefaliju, što je pregledom i nakon poroda potvrđeno.

"Sve ukazuje da beba ima poremećaje zbog virusa zika, ali ćemo sačekati i dodatne testove kako bismo i zvanično to potvrdili“, kazao je Al-Khaled.

Ranije ove godine još jedna beba je rođena na Hawaima sa poremećajem u razvoju koji je nastupio kao posljedica zaraženosti majke.

Virus zika, osim ujedom komarca, može se prenijeti i krvnim, kao i spolnim putem. Virus je prvi put primijećen kod majmuna u Ugandi 1947. godine, a u maju 2015. godine pojavio se u Brazilu.

Simptomi virusa su visoka tjelesna temperatura, crvenilo očiju, povraćanje, svrbež, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima.

Prošlog mjeseca, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti službeno je potvrdio da je infekcija virusom zika u trudnoći uzrok mikrocefalije i drugih teških abnormalnosti mozga kod beba. Nedavne studije dokazale su da zika virus, kojeg prenosi komarac, dospijeva u plodovu vodu, posteljicu i moždano tkivo fetusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije