Ko ne smije nikako da pije kefir: Može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme

0
Radiosarajevo.ba
Ko ne smije nikako da pije kefir: Može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme
Foto: BBC / Kefir / Ilustracija

Kefir je fermetisani mliječni proizvod i smatra se jednim od najzdravijih napitaka, ali ljudi sa određenim zdravstvenim problemima ne bi trebalo da ga konzumiraju.

Kefir ima sljedeće blagotvorne efekte na tijelo:

  • Poboljšava varenje - sadrži probiotike koji normalizuju crijevnu mikrofloru.
  • Jača imuni sistem – laktobacili i vitamini B podržavaju odbranu tijela.
  • Pomaže kod netolerancije na laktozu - fermentacija smanjuje sadržaj laktoze, čineći kefir lakšim za varenje.
  • Podržava zdravlje kostiju – bogato je kalcijumom, magnezijumom i vitaminom D.
  • Smanjuje nivo stresa - triptofan u sastavu promoviše proizvodnju serotonina.
  • Pomaže u kontroli težine - niskokalorični, bogat proteinima i probiotički proizvod stvara osjećaj sitosti.

Za koje bolesti se preporučuje redovno konzumiranje kefira

  • Disbakterioza i crijevni problemi - probiotici poboljšavaju mikrofloru.
  • Zatvor i loše varenje - poboljšava peristaltiku crijeva.
  • Gastritis sa niskom kiselošću - stimuliše proizvodnju želudačnog soka.
  • Osteoporoza - Visok sadržaj kalcijuma jača kosti.
  • Sindrom iritabilnog crijeva - ako se dobro toleriše, pomaže u poboljšanju funkcionisanja gastrointestinalnog trakta.
  • Dijabetes - Nizak glikemijski indeks pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.

Za koje bolesti se ne preporučuje kefir

  • Gastritis sa visokom kiselinom i čir na želucu mogu povećati iritaciju sluzokože.
  • Netolerancija na laktozu (teška) – čak i male količine laktoze mogu izazvati nelagodnost.
  • Urolitijaza - zbog sadržaja kalcijuma i kiselosti može doprineti stvaranju kamenja.
  • Dijareja i akutne crijevne infekcije - tokom ovog perioda bolje je izbjegavati fermentisane mliječne proizvode.

Koliko dugo možete čuvati kefir u otvorenom pakovanju u frižideru?

Nakon otvaranja pakovanja: do 2-3 dana na temperaturi od +2…6°C. Rok trajanja neotvorenog pakovanja zavisi od načina proizvodnje: Prirodni kefir (živi, bez konzervansa) - do 7 dana.

Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore

Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore

Važno: ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Ako je ukus postao previše kiseo, a miris je neprijatan, proizvod je pokvaren.

Zašto je kefir zdraviji od jogurta?

  • Manje šećera - za razliku od većine jogurta koji se kupuju u prodavnici, kefir ne sadrži dodatni šećer.
  • Više probiotika – Kiselo tijesto sadrži raznovrsnije i otpornije sojeve bakterija.
  • Manje kalorija - generalno ima manje kalorija od zaslađenih jogurta.
  • Lakše za varenje - enzimi u kefiru razgrađuju laktozu, što ga čini pogodnijim za osobe sa blagom netolerancijom na laktozu.
  • Bolje djeluje na crevnu mikrofloru - probiotici u kefiru djeluju efikasnije.
Napitak za detoksikaciju jetre: Očistite organizam i ubrzajte proces mršavljenja

Napitak za detoksikaciju jetre: Očistite organizam i ubrzajte proces mršavljenja

Zašto nije dobra dijeta zasnovana na kefiru?

  • Može izazvati nedostatak hranljivih materija - kefirna dijeta je monotona i ne sadrži sve potrebne vitamine i minerale. 
  • Povećana kiselost - uz produženu upotrebu, može negativno uticati na stomak. 
  • Rizik od neravnoteže mikroflore - prekomjerne količine fermentisanih mliječnih proizvoda mogu dovesti do neravnoteže u crijevima. 
  • Brzo povećanje tjelesne težine - kefirne dijete ne pružaju dugotrajan efekat, težina se vraća nakon završetka dijete.
  • Može izazvati slabost i vrtoglavicu - nedostatak ugljenih hidrata i masti dovodi do nedostatka energije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije