Ključna uloga temperature maslaca u pečenju kolača: Saznajte koja je idealna

0
Radiosarajevo.ba
Ključna uloga temperature maslaca u pečenju kolača: Saznajte koja je idealna
Coolinarika / Ilustracija/maslac

Znate li da ovisi o kakvom će bojom biti tijesto, koliko će se dići, hoće li biti mekano...? Kada recepti zahtijevaju maslac, često navode i tačnu temperaturu koju bi trebao imati.

Pa tako, za pitu, maslac mora biti iz frižidera, dok je za kekse najbolje koristiti maslac na sobnoj temperaturi. Što se tiče hljeba, tu postoje razna pravila i preporuke.

Maslac u keksima i kolačima

Prvi korak u pripremi tijesta za kolače je miješanje maslaca sa šećerom, a preporučuje se da maslac bude na sobnoj temperaturi prije nego što krenemo s pripremom tijesta. Četiri sata stajanja smatraju se sasvim dovoljnim vremenom. Keksi teže rastu i postaju svjetliji kada se koristi topli ili rastopljeni maslac, što dovodi do teksture pogodnije za torte ili brownieje. S druge strane, maslac na sobnoj temperaturi zadržava zrak. Važno je napomenuti da pravi profesionalci savjetuju izbjegavanje omekšavanja maslaca u mikrovalnoj pećnici.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

SAVJET VIŠE! Prije pečenja keksa, mnogi recepti preporučuju stavljanje tijesta u frižider na nekoliko sati ili preko noći. To sprječava "rastapanje" tokom pečenja. Ako radite tijesto za kekse s visokim udjelom masnoće, ključno je ohladiti tijesto prije pečenja kako bi keksi zadržali čvrstoću i strukturu nakon pečenja.

Maslac u tijestu za pite

Recepti za tijesto za pite gotovo uvijek zahtijevaju maslac iz frižideru ili čak iz zamrzivača. Hladan maslac ostaje kao zasebna struktura, stvarajući paru i ukusne hrskave slojeve kada tijesto za pitu dođe u vruću pećnicu.

Ovo je najpopularniji začin na svijetu: Pomaže kod bolesti srca, čisti jetru te snižava holesterol

Ovo je najpopularniji začin na svijetu: Pomaže kod bolesti srca, čisti jetru te snižava holesterol

Maslac u hljebu

Iako mnogi recepti za hljeb ne zahtijevaju masnoću, postoje i oni koji uključuju upute o umijesu maslaca u tijesto. Kristina Cho, autorica kuharice Mooncakes & Milk Bread, ističe da njezin recept za mliječni hljeb uključuje maslac na sobnoj temperaturi kako bi postigla prepoznatljivu teksturu šećerne vune. Hljeb se bolje razvija na većoj temperaturi, pa dodavanje hladnih sastojaka može utjecati na rezultat, čineći hljeb tvrđim, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije