Praznična čarolija u svakom zalogaju: Napravite neodoljivi rafaelo tart
Praznična sezona je pravo vrijeme za uživanje u slatkišima koji ne samo da osvajaju svojim izgledom, već i nezaboravnim ukusima.
Ako ste u potrazi za receptom koji će obradovati vaša čula i obogatiti prazničnu trpezu, ovaj tart sa kokosom, malinama i bijelom čokoladom je pravi izbor.
Sastojci za osnovu:
- 230 g mljevenog keksa
- 70 g pečenog mljevenog lješnjaka
- 100 g putera
- 100 ml mlijeka
Sastojci za fil:
- 700 ml mlijeka
- 2 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 200 g šećera
- 100 g zamjene za mlijeko u prahu
- 100 g kokosa
Sastojci za ganaš:
- 150 g bijele čokolade
- 75 ml slatke pavlake
Priprema
Pomiješajte keks, lješnjak, mlijeko i puter, pa od toga u obavezno puterom podmazanom kalupu za tart prečnika 28 cm formirajte osnovu kolača.
Vučić izvrijeđao Heleza: "On je najgluplji od svih ministara na ovim prostorima"
Za fil u 500 ml provrelog mlijeka sa šećerom dodajte puding sa ukusom slatke pavlake razmućen sa 200 ml mlijeka, kuhajte dok se ne zgusne.
Fil je gotov nakon što vrućem pudingu dodate puter i zamjenu za mlijeko u prahu, sve umutite mikserom, pa dodate još i za ovu poslasticu obavezni kokos, ručno izmiješajte dok se sve lijepo ne sjedini.
Preko kore stavite dio fila, svježe ili smrznute maline, pa i ostatak fila. Čokoladu slomite na kockice pa je prelijte pavlakom. Topite na najslabijoj temperaturi ringle sve miješajući dok se ne sjedini pa prelijte preko fila. Tart dekorišite po želji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.