Kineski fenjer: Upečatljivi ukras doma koji vrlo jednostavno možete i sami uzgojiti

0
Radiosarajevo.ba
Kineski fenjer: Upečatljivi ukras doma koji vrlo jednostavno možete i sami uzgojiti
Foto: Living4media / Kineski fenjer

Kineski fenjer, fizalis ili peruanska jagoda – sve su to različiti nazive iste biljke koja ujesen pokazuje svoje najljepše ruho.

Kineski fenjer ili Physalis nalik je malim lampionima ili fenjerima narančasto-crvene boje, krhkima na dodir, koji su neizostavni dio jesenskih dekoracija. Dovoljno je grančice s "lampionima" postaviti u vazu bez vode te tako osušene dugo mogu biti upečatljiv ukras doma.

Kako uzgojiti kineski fenjer?

Želite li iduće jeseni i sami uživati u malim "lampionima" iz svoga vrta ili balkona, vrlo ih jednostavno možete i sami uzgojiti.

'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane

'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane

Kineski fenjer najčešće se uzgaja iz sjemenki, no može se zasaditi i gotova sadnica. Sije se ili u proljeće ili u jesen, i to odmah na gredice, ako imate vrt. Važno je da se sjemenke prekriju s do 3 cm komposta ili humusa kako bi se tlo nahranilo te kako bi sjeme ujedno bilo zaštićeno od zimskih niskih temperatura.

Ako kineski fenjer želite uzgajati kao ukras svoga balkona, tokom zime treba ga smjestiti u zatvorene prostore. Tada mu treba i mnogo manje vode nego tokom toplijih mjeseci.

Ta je biljka pogodna za balkone i gredice koji su okrenuti prema južnoj ili zapadnoj strani svijeta. Cvjetat će bijelim, neupadljivim sitnim cvjetovima, a upravo će iz njih nastati mali, narandžasti "lampioni".

Kineski fenjer nije samo ukras; jestiv je

Kada sazru, narančasta membrana oko plodova polako će se početi sušiti i poprimati smećkastu boju, a iz njih će početi viriti narančaste loptice, nalik malim rajčicama. Upravo je to plod biljke koji je jestiv kod nekih sorti. Ti su plodovi slatko-kisela okusa.

Može se jesti kao dodatak u voćnim salatama te je pogodan za pravljenje kolača, džemova, sokova i koktela. Plod sadrži ugljikohidrate, proteine i malo masti, a smatra se i odličnim antioksidansom.

Njegova konzumacija povoljno utječe na povišeni krvni tlak i dijabetes te se smatra jednom od najljekovitijih biljaka u botanici.

Ipak, omotač koji štiti plod, odnosno "lampion" je otrovan, pa pripazite ako imate kućne ljubimce, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije