Cvate bez prestanka: Impresivni cvijet najljepši je u košarama i izgleda kao - milion zvončića

0
Radiosarajevo.ba
Cvate bez prestanka: Impresivni cvijet najljepši je u košarama i izgleda kao - milion zvončića
Foto: Pexels / Kako bez muke uzgojiti 'milion zvončića'

Jedan od cvjetova koji cvate bez prestanka od proljeća pa sve do prvog mraza je predivna kalibrahoja (Calibrachoa). Ona je najljepši ukras visećih košara s cvijećem, a svoju je popularnost stekla relativno kasno, tek početkom ovog stoljeća.

Cvijet koji krasi balkone, terase i prozore zapravo je dio porodice Solanaceae, što bi značilo da je rođak petunije.

Zanimljivo je da je ipak u bližem srodstvu s paradjzom, krumpirom i patlidžanom, a diljem svijeta je poznat pod nazivom million bells, odnosno milion zvončića.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Mnogi će, kad je ugledaju, pomisliti da se radi o minijaturnoj petuniji, ali između ova dva cvijeta postoje očite razlike.

Zvončići su puno sitniji od petunije, ima ih dosta više i otporniji su na vrućinu. Ovaj cvijet definitivno može zamijeniti petuniju jer zahtijeva manju brigu, a izgleda jednako efektno.
Cvjetovi nalik malenim zvončićima dolaze u cijeloj paleti boja.

Mirni ljiljan: Biljka koja nosi titulu najboljeg prirodnog borca protiv plijesni

Mirni ljiljan: Biljka koja nosi titulu najboljeg prirodnog borca protiv plijesni

Možemo ih pronaći u boji lavande, plavoj, ružičastoj, crvenoj, magenta, žutoj, narančastoj, koraljnoj i bijeloj, a postoje i križani primjerci koje krase razne šare, poput ružičaste i bijele kombinacije koja će sve poglede privlačiti na vaš balkon.

Ako vam se svidio ovaj impresivni cvijet koji podsjeća na petuniju, pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ova biljka uspije i krasi vaš dom od prvih zraka sunca pa sve do prvog mraza.

  • Biljka milion zvončića treba jako puno svjetla kako bi bila ovako lijepa i zdrava. Ako je stavite na sjenovito područje rast će se zaustaviti, a ona će izgledati blijedo i neće postići svoj puni potencijal.
  • Iako tokom ljeta treba dosta vode, ipak treba biti posebno oprezan kako biljku ne bismo previše zalijevali. Osjetljiva je na previše vlage jer vrlo lako može dobiti gljivičnu bolest koja bi je mogla uništiti. Tada propada korijen, a biljka žuti.
  • Treba paziti na liste uši koje je često napadaju.
  • Dobro je koristiti tekuću prihranu koja je odlična za ovu vrstu biljke. Prihranu treba dati mjesec dana nakon presađivanja – jednom sedmično.
  • Ocvali cvjetovi trebali bi se ukloniti, ali to nije od krucijalne važnosti za preživljavanje biljke, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije