Kako zaustaviti kondenzaciju na prozorima: Ovo je 10 jednostavnih koraka

0
Radiosarajevo.ba
Kako zaustaviti kondenzaciju na prozorima: Ovo je 10 jednostavnih koraka
Foto: Unsplah / Ilustracija

Kondenzacija na prozorima je česta pojava u mnogim domovima, a često se misli da je uzrokovana lošom kvalitetom prozora. Međutim, stvarni uzroci su složeniji i uključuju vanjsku i unutarnju temperaturu te relativnu vlažnost zraka.

Kada topli, vlažni zrak dođe u kontakt s hladnim površinama, poput prozora, dolazi do kondenzacije. Da biste spriječili kondenzaciju i poboljšali kvalitetu zraka u svom domu, možete primijeniti nekoliko učinkovitih mjera:

1. Koristite eliminatore vlage

Kako biste smanjili količinu vlage koja putuje kroz zrak u vašem interijeru, stavite vrećice za sušenje pokraj prozora i ogledala. Ako ih stavite u ladice i ormar, sredstva za sušenje također mogu zaštititi vašu odjeću od vlage.

Svi žele gledati Barbarezove Zmajeve: Rasprodate ulaznice za duel BiH i Njemačke

Svi žele gledati Barbarezove Zmajeve: Rasprodate ulaznice za duel BiH i Njemačke

2. Kupite odvlaživač zraka

Ako je kondenzacija posebno gusta i česta tokom zimskih mjeseci, razmislite o ulaganju u odvlaživač zraka. Većina jedinica prodaje se po približno istoj cijeni kao klima uređaj, ali može biti jednako bitan za udobnost vašeg stambenog prostora.

3. Isključite ovlaživač zraka

Ako su ovlaživači zraka značajka vašeg životnog okruženja, razmislite o njihovom deaktiviranju tokom hladnih dana kada su vam prozori skloni kondenzaciji. Maglica koja se oslobađa u zrak može zamagliti vaše prozore u hladnim danima.

4. Koristite svoje ventilatore

Svaki put kada kuhate ili se kupate ili tuširate, uključite odgovarajuće ventilatore za takve aktivnosti. Ventilator u vašoj kupaonici može pomoći smanjiti kondenzaciju na ogledalu i spriječiti širenje pare, čime se eliminira nakupljanje magle na vašim prozorima. Također držite zatvorena vrata kupaonice kad god se tuširate.

Eksperti otkrivaju: Da li je isplativije gasiti grijanje ili ostaviti da radi sve vrijeme?

Eksperti otkrivaju: Da li je isplativije gasiti grijanje ili ostaviti da radi sve vrijeme?

5. Kružite svojim sobama

Topli zrak putuje prema gore unutar zatvorenog prostora. Okrenite stropne ventilatore u smjeru kazaljke na satu tokom hladnijih mjeseci kako bi topliji zrak cirkulirao prema dolje.

6. Otvorite vrata

Ako vanjske temperature nisu preniske, otvorite prednja ili stražnja vrata nekoliko minuta kako biste oslobodili zapareni unutarnji zrak.

7. Pojačajte grijanje

Ako se zrak u vašem stambenom prostoru podigne na proljetnu temperaturu, mogli biste smanjiti mogućnost kondenzacije na unutarnjim staklima, osobito ako se izvor topline nalazi blizu vaših prozora.

8. Premjestite svoje biljke

Svaka biljka u vašoj kući izvor je pare vezane uz zrak. Ako inače postavljate biljke uz rubove prozora, tokom hladnijih mjeseci premjestite ih u druge prostore unutar stambenih prostorija. Suzdržite se od pretjeranog zalijevanja biljaka, jer će to povećati sadržaj pare u zraku u vašim sobama.

9. Čuvajte cjepanice vani

Cjepanice će obično imati značajan sadržaj vode iz vremena koje su provele vani prije upotrebe. Ako ih unesete sedmicama prije konačne upotrebe, sadržaj pare u vašem unutarnjem zraku mogao bi se zgusnuti kao rezultat.

10. Prijeđite na dvostruke prozore

Unatoč tome što su uobičajena značajka u domovima izgrađenim u posljednjih 15 godina, dvostruki prozori su rijetki u starijim kućama. Ako to niste učinili, razmislite o prelasku s jednostrukih na dvostruke prozore. Ako i kada se pojavi kondenzacija između prozorskih stakala, problem se obično može riješiti zamjenom jednog od stakala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije