Eksperti otkrivaju: Da li je isplativije gasiti grijanje ili ostaviti da radi sve vrijeme?

1
Radiosarajevo.ba
Eksperti otkrivaju: Da li je isplativije gasiti grijanje ili ostaviti da radi sve vrijeme?
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Radijator

Jedan dio zime koji većina ljudi ne voli su troškovi grijanja svojih domova – vidjeti da su vaši zimski troškovi energije nekoliko stotina dolara veći nego ljetni nikada nije ugodno iznenađenje.

Ipak, to ne znači da možete jednostavno isključiti grijanje. Jedan od savjeta koji često viđamo za štednju novca i održavanje topline u domu je da centralno grijanje bude uključeno cijelo vrijeme. No, da li je zapravo jeftinije držati grijanje uključeno cijeli dan? U ovom postu ćemo odgovoriti na veliko pitanje 'da li je jeftinije držati grijanje uključeno cijeli dan?' kao i uključiti savjete i preporuke o najboljem korištenju centralnog grijanja.

Da li uključivanje i isključivanje grijanja košta više? Kako se ispostavlja, najbolje je prilagoditi unutrašnju temperaturu prema dobu dana i tome jeste li kod kuće ili ne. Prema Energy.Gov, postoji uobičajena zabluda 'da peć radi napornije nego inače da bi prostorija ponovno dostigla udobnu temperaturu nakon što je termostat snižen, što rezultira malim ili nikakvim uštedama.' Zapravo, što je unutrašnja temperatura bliža vanjskoj temperaturi, to će gubitak topline u vašem domu biti sporiji i bit će potrebno manje energije za održavanje unutarnje temperature.

Evo u kojem dijelu BiH: Prekid snadbijevanjem električnom energijom za 7.000 ljudi

Evo u kojem dijelu BiH: Prekid snadbijevanjem električnom energijom za 7.000 ljudi

U svakom slučaju, ne biste trebali potpuno isključivati grijanje u vašem domu kada je vani hladno – ako vaš dom postane prehladan, riskirate da vam cijevi zamrznu i na kraju puknu, što može koštati nekoliko stotina dolara za popravak. Dakle, u smislu potpunog isključivanja grijanja i ponovnog uključivanja, to će vas koštati više.

Postoje i zdravstveni rizici povezani s postavljanjem termostata na prenisku temperaturu tokom zime, posebno za starije osobe. Idealno je da stariji odrasli ne postavljaju termostat na temperaturu nižu od 18 stepeni Celzijusa.

Kako onda trebate programirati postavke grijanja? U interesu održavanja razumnog nivoa temperature i sprječavanja problema sa smrzavanjem, postavite termostat na nižu temperaturu tokom noći kako biste uštedjeli novac. Na primjer, kao što je navedeno u našem postu o savjetima za korištenje termostata, snižavanje temperature vašeg doma na 16 stepeni Celzijusa kada niste kod kuće i dok spavate moglo bi uštedjeti otprilike 2.3 posto u potrošnji električne energije i smanjiti potrošnju prirodnog plina za oko 13 posto.

Dakle, generalno, preporučuje se držati grijanje uključeno tokom dana, ali ne na konstantno visokoj temperaturi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije