Otkrivene zastrašujuće stvari o vremenu: Tvrde da nam prijeti velika opasnost u idućih 20 godina

2
Radiosarajevo.ba
Otkrivene zastrašujuće stvari o vremenu: Tvrde da nam prijeti velika opasnost u idućih 20 godina
Foto: Facebook / Nevrijeme u Hrvatskoj

Svi smo čuli priče o neobičnim vremenskim prilikama u udaljenim krajevima svijeta, a često mislimo da su ekstremne vremenske promjene rezervirane za druge dijelove planeta. 

Međutim, nova istraživanja sugeriraju da bismo se uskoro mogli suočiti s intenzivnijim vremenskim promjenama nego što smo ikada mogli zamisliti. Iako nam se možda čini da su ekstremi samo problem nekih drugih dijelova svijeta, zapravo smo na pragu velikih promjena koje će nas sve pogoditi, bez obzira na to gdje živimo.

Prema najnovijoj studiji, gotovo tri od četiri osobe mogli bi se suočiti s ekstremnim vremenskim promjenama u sljedećih dvadeset godina. Fizičar Bjørn Samset iz Norveškog centra za međunarodna istraživanja klime (CICERO) navodi kako bi, u najboljem slučaju, brze promjene mogle zahvatiti oko 1,5 milijardi ljudi, ali samo ako dođe do drastičnog smanjenja emisija stakleničkih plinova – što se trenutno čini malo vjerovatnim.

Dok se Europa bori sa poplava, objavljena prognoza šta čeka građane Bosni i Hercegovini do subote

Dok se Europa bori sa poplava, objavljena prognoza šta čeka građane Bosni i Hercegovini do subote

Ako nastavimo sadašnjim tempom, opasne vremenske promjene mogle bi pogoditi čak 70 posto svjetske populacije. Prema CICERO-ovim istraživanjima, mnoge od tih promjena već su "zaključane", što znači da ih je nemoguće spriječiti. Samset objašnjava da je jedini način da se pripremimo za ovu situaciju taj da se pripremimo na vrlo vjerovatne ekstremne vremenske događaje koji bi mogli nastati u sljedećih deset do dvadeset godina, piše Science Alert.

Već smo svjesni nekih ekstremnih vremenskih fenomena. Europska klimatska služba Copernicus izvijestila je da je sjeverna hemisfera upravo doživjela najtoplije ljeto dosad, s prethodnim rekordom samo iz prošle godine. Isto tako, južna hemisfera bilježi rekordno toplu zimu. Ovi porasti globalne temperature uzrokovali su fatalne požare, poplave, oluje i suše, što je dovelo do smanjenja usjeva, povećanja gladi i širenja novih bolesti.

Pogoršanje u sljedećih 20 godina

Klimatska znanstvenica Jennifer Francis ističe da smo možda postali "gluhi" na znakove upozorenja zbog stalnih ekstremnih vremenskih događaja. Podaci sugeriraju da bi ekstremne promjene mogle dolaziti brže nego što smo dosad vidjeli, što povećava rizik od istovremenih ili uzastopnih ekstremnih vremenskih uslova.

Meteorolozi objavili prognozu za BiH do 30. septembra: Kakvo nas vrijeme čeka u naredne 2 sedmice

Meteorolozi objavili prognozu za BiH do 30. septembra: Kakvo nas vrijeme čeka u naredne 2 sedmice

Na primjer, povećanje suhe munje zajedno s većim sušnim uslovima rezultira intenzivnijim šumskim požarima širom svijeta. Nakon toplinskog vala u Pakistanu 2022. godine, uslijedile su nezapamćene poplave kojima su pogođene milioni ljudi.

Istraživanja sugeriraju da će se tropski i suptropski krajevi, gdje većina ljudi živi, suočiti s najznačajnijim vremenskim ekstremima. Iles i tim predviđaju da će se značajne promjene u ekstremnim događajima dogoditi u sljedećim decenijama, posebno u regijama koje su već ranjive.

Dok bi drastično smanjenje emisija moglo ublažiti neke od tih učinaka, nedjelovanje bi moglo dovesti do ozbiljnijih problema, uključujući ekstremne temperature i promjene u monsunskoj kiši. Naučnici upozoravaju na potrebu za kontinuiranim ublažavanjem i prilagodbom, čak i u scenariju niskih emisija, kako bi se pripremili za neviđene promjene koje nas očekuju u budućnosti, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije