Ovo vrijedi znati: Omekšivač ne smijemo koristiti kada peremo ova 4 materijala

0
Radiosarajevo.ba
Ovo vrijedi znati: Omekšivač ne smijemo koristiti kada peremo ova 4 materijala
Foto: Pexels / Mašina za veš

Većina nas ne preskače upotrebu omekšivača prilikom pranja veša, a često nas želja sa mekanom, mirišljavom odjećom navede i da pretjeramo.

No, ovo može da izazove čak i kontra efekat, a zanimljivo je da postoje i materijali koji nikako ne "vole" omekšivač. Riječ je o tkaninama s posebnim svojstvima čiju funkciju ovaj proizvod blokira, pa se savjetuje da prilikom njihovog pranja uopšte ne koristite omekšivač. Tako ćete produžiti životni vijek svojoj odjeći, a evo i o kojim se materijalima radi.

Tkanina od mikrovlakana

Mikrovlaknasti materijali su nevjerovatno izdržljivi i sjajno upijaju tečnost. Od njih se na primjer prave ženske najlonke, krpe, fitnes peškiri, rukavice za čišćenje, tkanine za čišćenje ekrana...

Bliži se početak FAR festivala: "Težimo ka postizanju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva"

Bliži se početak FAR festivala: "Težimo ka postizanju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva"

Sportska odjeća

Specijalizovana sportska odjeća je napravljena tako da upija znoj i hladi vas tokom vježbanja ili aktivnosti. Omekšivač ostavlja sloj koji blokira sva ta svojstva.

Radna odijela

Najčešće se prave od posebnih materijala koji su nezapaljivi, a omekšivač loše djeluje na njihova svojstva otpornosti.

Peškiri

Vjerovali ili ne, omekšivač narušava glavnu funkciju peškira, a to je apsorpcija, odnosno upijanje vode. Zato radije preskočite ovaj korak, a još bolju mekoću peškirima dat će obično alkoholno sirće!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije