Kako zagađen zrak utječe na zdravlje kože?

0
Radiosarajevo.ba
Kako zagađen zrak utječe na zdravlje kože?
Foto: Pexel / Ilustracija

Zagađen zrak kada se udiše ili dođe u dodir s kožom, predstavlja značajnu prijetnju ljudskom zdravlju.

Produžena izloženost zagađenom zraku može rezultirati nizom zastrašujućih posljedica za kožu, manifestirajući se kao niz dermatoloških problema.

Koža, kao najveći tjelesni organ i njegova prva linija odbrane od faktora okoliša, posebno je osjetljiva na štetne učinke zagađivača iz zraka. Stoga zamršena igra između zagađenja zraka i zdravlja kože naglašava važnost rješavanja i ublažavanja štetnih utjecaja okoliša na naše blagostanje.

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Zbog dugotrajne izloženosti zagađenom zraku, koža se može suočiti s nekoliko oštećenja. U nastavku pročitajte koji su to negativni učinci na kožu.

Prerano starenje

Jedan od najvidljivijih i najzabrinjavajućih učinaka zagađenja zraka na kožu je prerano starenje. Zagađivači u zraku stvaraju slobodne radikale kada dođu u dodir s kožom. Ti slobodni radikali mogu dovesti do oksidativnog stresa, koji oštećuje kolagenska i elastinska vlakna. Kao rezultat toga, koža gubi elastičnost i čvrstoću, što dovodi do razvoja finih linija i bora.

Zbog ovih jutarnjih navika izgledate puno starije: Naučite kako ih izbjeći

Zbog ovih jutarnjih navika izgledate puno starije: Naučite kako ih izbjeći

Pojava akni

Zagađivači iz zraka, uključujući PM2,5 i PM10, mogu se taložiti na površini kože i prodrijeti u pore. To može dovesti do začepljenja pora i povećane proizvodnje sebuma, čineći kožu sklonijom aknama.

Osjetljivost i iritacija kože

Zagađenje zraka može izložiti kožu raznim alergenima i iritansima. Ovo izlaganje može rezultirati povećanom osjetljivošću kože, crvenilom i iritacijom, posebno za osobe s već postojećim kožnim bolestima poput ekcema ili rosacee.

Neujednačen ten i tamne mrlje

Zagađenje može potaknuti prekomjernu proizvodnju melanina u koži, što dovodi do stvaranja tamnih mrlja i neujednačene boje kože. Ovo stanje, poznato kao hiperpigmentacija, česta je posljedica izloženosti zagađenju.

Njega lica

Suhoća i dehidratacija

Zagađivači iz okoliša mogu poremetiti prirodnu ravnotežu vlažnosti kože, što dovodi do suhoće i dehidratacije. Zbog toga koža može biti zategnuta, neugodna, pa čak i perutava.

Smanjen sjaj kože

Zagađivači mogu stvoriti sloj sitnih čestica na površini kože, čineći je dosadnom i manje blistavom. To može učiniti da vaša koža izgleda tamnije nego što jest, piše India Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije