Kako ublažiti ubod komarca prirodnim putem

0
Radiosarajevo.ba
Kako ublažiti ubod komarca prirodnim putem
Foto: Pexels / Komarac

Komarci vrlo često mnogim ljudima pokvare odmor, šetnju u prirodi ili jednostavno pijenje kafe u večernjim satima na balkonu.

Bez obzira na sve preventive kojima se služimo, možemo slobodno reći da će oni naći put do naše kože.

Za većinu ljudi ubod komarca je bezbolan, jednostavno ga i ne osjete, ali ima onih koji se pate sa oteklinama, svrbežom, osipom, pa čak i infekcijama.

Noseći duge rukave i hlače te nanošenjem sredstava koji odbijaju komarce možemo izbjeći ugrize. No, ako se ugriz već dogodio, postoje mnogi prirodni lijekovi koji mogu ublažiti posljedice i pomoći u liječenju zahvaćenog područja.

Limun

Limun ima prirodna antiupalna i anestetička svojstva koje ga čine vrlo korisnim u liječenju uboda komaraca.

  • Izrežite limun na dva dijela i utrljajte jednu polovicu na zahvaćeno područje. To će ublažiti svrbež te vam pružiti olakšanje. Možete pokušati trljati i koru od limuna preko mjesta uboda.
  • Nanesite limunov sok na mjesto uboda kako bi se smanjila mogućnost od razvoja infekcije.

 Luk ili češnjak

Luk i češnjak pomoći će smanjiti oteklinu i smiriti svrbež uzrokovan ubodom komarca. Njihov jak miris će ujedno i odbiti insekte i komarce.

  • Nanesite usitnjeni luk ili češnjak izravno na zahvaćeno područje. Ostavite ga da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite.

 Soda bikarbona

Soda bikarbona može učinkovito zaustaviti svrbež uzrokovan ubodom komarca. Neutralizira pH kože i time osigurava olakšanje.

  • Rastopite jednu čajnu kašiku sode bikarbone u čaši vode i umiješajte u tijesto. Umočite čistu pamučnu krpicu u smjesu i ostavite ju preko zahvaćenog područja 10-20 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije