Kako se zaštititi od koronavirusa u automobilu

Radiosarajevo.ba
Kako se zaštititi od koronavirusa u automobilu
Twitter / Kako se zaštititi od koronavirusa u automobilu

Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje koronavirusa. Širenjem epidemije vjerojatno ste već naučili sve o ispravnoj tehnici pranja ruku i sredstvima za čišćenje kućanstva. No, što s unutrašnjosti vozila koja je manje izdržljiva od kuhinjskih elemenata ili kupatila? Kako zaštititi te površine bez oštećenja?

Čišćenje unutrašnjosti vozila naročito je važno vozačima taksija, onima koji prevoze više putnika i pri iznajmljivanju vozila, piše portal Consumer Report.

Najvažnije je redovno čišćenje svih površina, volana, ručki na vratima, mjenjača, retrovizora, ručica (brisači, svjetla), naslona za ruke putnika i vozača, ručki za hvatanje i podešavanje sjedala te svih prekidača i ekrana na dodir.

Protiv koronavirusa efikasna je otopina alkohola koja sadrži najmanje 70 posto alkohola. Kompanija Yanfeng, najveći svjetski dobavljač unutrašnjih dijelova za automobile, također koristi alkohol za čišćenje prije isporuke.

Svi proizvodi ove kompanije – od plastičnih ukrasa do imitacije kože – testirani su kako bi se osiguralo da se ne razgrade kada su izloženi čistom izopropilnom alkoholu.

Važno je ne koristiti izbjeljivač ili vodikov peroksidu unutrašnjosti automobila. Iako će takva sredstva ubiti viruse na površinama, vjerojatno će oštetiti presvlake vašeg automobile

Također, nemojte sredstva za čišćenje na bazi amonijaka na ekranima osjetljivima na dodir, jer ih mogu oštetiti.

Sapun i voda također pomažu

Žustro trljanje sapunom i vodom također je efikasno. Koronavirus ima zaštitni omotač koji mu pomaže zaraziti ostale stanice, a uništavanjem tog omotača može se efikasno razoružati. Uz sredstva koja koristimo, i samo trenje sudjeluje u uništavanju virusa.

Sapun i voda sigurni su za većinu interijera automobila, naročito za tkanine I stariju kožu. Koža i imitacija kože u automobilima uglavnom imaju specifične za zaštitu, te ih je sigurno očistiti alkoholom. Međutim, koža je najčešće obojena pa intenzivno čišćenje može ukloniti boju čime se stvara dojam nečistoće. Stoga je, za te površine, ipak bolje koristiti sapun i vodu te sredstva za njegu kože.

Ako vaš automobile ima presvlake od tkanine, ne treba ih čistiti s previše vode i sapuna.

Preporučuje se čišćenje svih površina krpom od mikrovlakana. Takve su krpe napravljene od tkanine koja se sastoji od sićušnih petlji kojima hvataju i brišu čestice prašine i prljavštine te ne grebu nježne ili sjajne plastične površine. Za razliku od njih, papirnati ručnici u kombinaciji s prljavštinom mogu ogrebati površine u autu.

Nakon što ste završili s čišćenjem, ne zaboravite oprati ruke. To je zdrava navika koju treba zadržati neovisno o epidemiji korona virusa. Tako štitite volan i ostale površine koje često dodirujete u automobilu.

Pranje ruku je najvažnija stvar. Možete dezinficirati volan, no ako ruke nisu čiste, ponovo ste na početku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije