Kako se riješiti zanoktica i imati njegovane ruke

Radiosarajevo.ba
Kako se riješiti zanoktica i imati njegovane ruke
Čak i kada imate jako lijepe ruke zanoktice mogu pokvariti ukupan dojam i vaše ruke učiniti neurednim i zapuštenim. Međutim nije problem samo estetika.

Zanoktica je upalni proces na korijenu nokta. Ako se upala pravovremeno ne liječi, ona se širi pod sam nokat, što još više pojačava bolove. Osim toga, zanoktice se mogu inficirati, a tada nastaje gnojna upala koja može dovesti do gubitka nokta.

Evo nekoliko savjeta za rješenje problema.

Koristiti kremu za ruke

Zanoktice se javljaju kada je koža oko nokta suha. Tada se gubi prirodna masnoća koja im daje elastičnost, a tome osobito pogoduju niske temperature i jak vjetar. Zato je važno da što češće mažete ruke hidratantnim i hranjivim kremama. Posebno je dobar vitamin E u kapsulama. Probušite kapsulu i masirajte zanoktice uljem iz nje.

Zaštitne rukavice

Kad čistite kuću agresivnim sredstvima za čišćenje ili pak nešto perete vrućom vodom, obavezno stavite zaštitne rukavice. Također prilikom pranja ruku pazite da voda ne bude pretpla, odnosno vruća.

Medena kupka pomaže

Kad se zanoktice pojave, moramo ih izliječiti. Pomiješajte kašiku meda, dvije kašike limunovog soka i pola čaše tople vode, pa u to potopite ruke i držite oko 15 minuta. Potom ih prirodno osušite, a zatim isperite mlakom vodom.

Uklonite višak kože

Makazama za zanoktice odrežite onaj dio kožice koji je rastrgan i koji je očigledno višak. Nakon toga, umasirajte toplo maslinovo ulje u zanoktice i pričekajte da ga koža upije. Nemojte prati ruke bar dva sata. Kada jednom uklonite mrtvu kožu oko nokta od koje nastaju zanoktice, onda se potrudite da se ta koža više ne skuplja tako što ćete je redovno potiskivati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije