Jednostavno / Kako se riješiti neprijatnog mirisa iz obuće

07. 11. 2019. u 21:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Da biste uklonili neprijatne mirise iz obuće, morate se boriti sa uzrokom. Postoji nekoliko prilično jednostavnih metoda uklanjanja neprijatnog mirisa iz obuće.

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona apsorbuje i vlagu i mirise. Stoga, uveče stavite po jednu kašiku sode bikarbone u svaku cipelu i ostavite da djeluje preko noći. Ujutru istresite cipele i vidjećete da nema traga neprijatnim mirisima.

2. Puder za bebe

Koristan je isto kao i soda bikarbona. Ima dvije primjene: stavi se malo pudera u svaku cipelu i ostavi preko noći ili se puder stavi direktno na stopala i spriječi odnosno upije znoj, piše Kurir.rs.

3. Spriječite razvoj bakterija

Cipele ostavite na balkonu, a u svaku cipelu stavite po grančicu lavande ili grančicu žalfije. Ove dvije biljke će ubiti sve bakterije koje se nalaze u obući, a neprijatni mirisi će nestati.

4. Kore od citrusa

Nikad ne bacajte kore od pomorandže, limuna ili mandarine. Ove kore ostavite preko noći u obući i ujutru nećete osjećati smrad iz cipela.

5. Eterično ulje čajevca

Ovo eterično ulje možete nabaviti u apotekama i najdelotvornije je protiv uklanjanja neprijatnog mirisa iz obuće. Ovo ulje služi i kao dezodorans za obuću. Sve što treba da uradite je da kapnete nekoliko kapi ovog ulja na đonove cipela dva puta ne deljno. Čajevac će ukloniti bakterije i neprijatne mirise.

Napomena:

Uzrok smrada obuće je prvo na šta treba da obratite pažnju. Neke cipele upijaju više znoja pa jače smrde, a druge manje. Stoga je bitno da cipelama mijenjate uloške češće i tako spriječite razvoj bakterija i neprijatne mirise.

Kako održati pravilnu higijenu noga?

Čim dođete kući izujte se i operite noge i promijenite čarape. Nosite uvijek pamučne čarape. Cipele odložite na balkon ili ispred vrata. Svakodnevno uložak operite sa sunđerom i malo deterdženta za veš. Koristite neki od gore pomenutih metoda.

NEMA KOMENTARA